DEBATT
11:15 | 17 maj 2024

Kristdemokraterna förklarar sig

Varför det blev som det blev, angående nedläggningen av Himmeta skola.

Lars-Axel Nordell. Foto: arkiv.

Vi känner stor vånda i kommunens beslut att, inför höstterminen 2024, avveckla verksamheten vid Himmeta skola och förskola.

Vi Kristdemokrater har alltid eftersträvat mindre skolenheter, klasser och barngrupper. Detta är framför allt viktigt för de yngre eleverna. Den lilla gruppen har klara fördelar när det gäller att skapa studiero, trygghet och kunskapsinhämtning i skolan.

Den har också fördelar i att lättare se varje elevs särskilda behov och därmed kunna sätta in de stödjande insatser som behövs. Dessa så kallade smådriftsfördelar är viktiga att lyfta fram när kommunen formar och utvecklar den framtida skolan.

En skola har också betydelse för en levande landsbygd. En avveckling av byskolan och förskolan kan leda till att fler familjer väljer att lämna landsbygden och flytta.

Det som talar emot små skolenheter och små klasser är ekonomin och driften av verksamheten. Kostnaden per barn i små skolor blir betydligt högre i kommunens driftbudget.

Köpings kommun har för närvarande en mycket ansträngd ekonomi. Prognosen visar att kommunens utgifter måste minska med 144 miljoner kronor för innevarande år.

Redan ifjol fanns förslaget att avveckla verksamheten i Himmeta. Hur gärna vi än vill går det inte att, mot bakgrund av kommunens svåra ekonomiska situation, motivera den förväntade kostnadsnivån, framför allt när prognosen visar att elevunderlaget i Himmeta kommer att minska ytterligare de närmaste åren.

Vi kan hålla med om de flesta argument som framförts i ambitionen att bevara skolan. Vi i KD har i det längsta kämpat för att behålla Himmeta skola och förskola men nu är det inte realistiskt längre. Framför allt kan vi inte skapa majoritet för vår egentliga linje.

Vi uppskattar engagemanget i föräldragruppen och i bygden och de idéer som framförts för att minska kostnaderna till exempel för städning. Men kommunen kan inte ge sina skolor olika förutsättningar. Ett föräldrakooperativ eller annan friskola har större möjligheter till flexibla lösningar än en kommunalt driven skola.

Visar det sig att det finns ett intresse och ett engagemang att starta en friskola, kan det vara ett alternativ.

Lars-Axel Nordell, Kristdemokraterna Köping


Det här är en debattartikel. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Vill du skriva en debattartikel? Skicka din debattartikel till debatt@magazin24.se. Bifoga skribentens namn, adress och telefonnummer.

Max 3 600 tecken. Det går bra att skriva under signatur.

Kommentera artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-
GRATISTIDNINGARNA

Magazin24 – Årets lokala insats 2023

Magazin24 – Årets gräv/artikelserie 2023

Magazin24 – Årets lokalsajt 2020