Köping
17:36 | 7 juli 2021

Lina Adolphson: ”Jag vill leva varsamt, i enkelhet”

Lina Adolphson är kantor i Köpings pastorat, men även en livsnjutare som brinner för det äkta, det nära och det enkla. I dagarna har hon kommit ut med sin tredje bok: ”Jag vill leva varsamt – tankar, toner och bilder om det angelägna”.

Lina Adolphson är aktuell med boken ”Jag vill leva varsamt” som hon ger ut via det egna förlaget Frid o Fröjd. Foto: Ewa Nilsson

Vi kör på en väg genom skogen som blir mindre och mindre, till slut ett par hjulspår med gräs mitt i. Vid vägens slut är vi framme vid Lina Adolphsons egna paradis. Ett hus och en trädgård som andas omsorg, naturlighet och lust. Med en glittrande sjö nedanför ängssluttningen utanför huset.

En plats att landa i sig själv och hämta kraft.

Här hämtar Lina sitt vatten i brunnen och bär det i två spannar med ok över axlarna. För att hon vill känna tacksamheten för gott friskt vatten varje gång hon bär in vattnet. Här odlar hon grönsaker, rotsaker och frukt och tar hand om det skogen bjuder. Här lever hon med sin hund, två katter, fem höns och en tupp.

Varsamt, i enkelhet och i samspel med naturen.

Det är så hon vill ha det, Lina.

Nyligen kom hennes andra bok ut: ”Jag vill leva varsamt”.

För första gången på eget förlag: ”Frid o Fröjd”. Nu kan hon utforma bok och musikinnehåll som hon själv önskar.

Hela boken andas hantverk; boken är handskriven med Linas vackra handstil.

Ett usb-minne med 34 sånger medföljer i ett fodral av återvunnet material med Linas handtextade titel på. Varje usb-minne är fastknutet för hand vid boken med ett tjärdoftande rustikt snöre i en konstrikt vacker knut.

Boken speglar Linas syn på l­ivet. Det som är så skört och s­amtidigt så starkt och så värdefullt.

– Jag vill att den här mänskliga omsorgskänslan ska genomsyra hela hanteringen kring boken, säger Lina. Jag tror människor uppskattar den omsorgen.

– Jag tror att allt vi gör kan göra skillnad i det stora hela, hävdar Lina. Det jag förmedlar påverkar många andra och när jag kan ge röst åt de som inte kan göra det själva så gör jag skillnad. Jag tror det finns många människor som vill leva enklare.

Lina Adolphson. Foto: Ewa Nilsson

Lina ser inte enkelhet som ett steg bakåt:

– För mig är enkelhet något eftersträvansvärt, något vackert. Vardagslycka. Ju mer enkelhet jag kan föra in i mitt liv desto bättre mår jag. Vi behöver bli varsamma med oss själva, med andra, med naturen, med vår egen personlighet – och vara närvarande i livet. Jag strävar själv efter att leva så varje stund jag har.

Vad är det mest angelägna i ditt liv?

– Att ta ansvar för mitt liv – jag vill bli använd av livet, säger Lina engagerat. Jag har en längtan efter att göra det jag brinner för, förmedla något gott, engagera mig i det jag tror på. Som att bevara naturen och kommunikationen mellan människor, djur och vår miljö. Naturen och djuren omkring mig är min familj.

– Jag vill känna glädjen i att ge något – och veta att mottagaren blir glad. Vi behöver bli bättre på att sprida glädje till varandra! Givande behöver inte handla om saker eller pengar – det kan lika gärna vara att förmedla musik, kunskaper, gemenskap.

Lina älskar när människor gör saker tillsammans utan ekonomisk vinst.

– Det kan ge oändligt värdefulla mänskliga vinster, menar hon. Samhället vimlar av människor som inget hellre vill än att vara till nytta genom att få bidra med vad de kan och vill.

Linas dröm är att skapa en mötesplats där människor kan göra alla möjliga olika saker tillsammans. I tillit, lust till livet och glädje. Kanske på hennes egen gård.

– Jag skulle behöva hjälp med en del praktiska arbetsuppgifter som andra kanske längtar efter att göra, tänker Lina.

–I gengäld kan jag erbjuda otroligt vacker natur och festlig samhörighet med sång, musik och mat. Medan vi jobbar tillsammans pratar vi med varandra, skrattar och umgås. Alla vinner på det.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-