INSÄNT
12:41 | 25 januari 2023

Livsnära samtal i Munktorp

Lyckad start.

Sorbykyrkan.

Det kan vara lätt att tro att ingenting händer i den gamla jordbruksorten Munktorp men faktum är att det är mycket liv och rörelse i ortens enda frikyrkoförsamling Sorbykyrkan, som nyss firade 30 år i sin befintliga byggnad.

Kyrkan som är mitt i byn omgiven av åkrar, förskola och nybyggda hus har blivit en viktig mötesplats för många människor och åldrar. Fastän rötterna egentligen går ända tillbaka ända till den 4 nov 1861 när 7 personer i Flicksta bildar Munktorps första Baptistförsamling. I januari samma år bildades även Munktorps första Missionsförening.

Förutom Musikcaféer och den uppskattade gospelkören, Sorby Gospel, som övar varje torsdag mellan 18.30 och 20.00 med över 30 körmedlemmar ordnar kyrkan också träff för ortens mellanstadiebarn en gång i månaden. Då brukar ett trettiotal barn rusa in i kyrkan för att delta i diverse aktiviteter som pyssel, musikverkstad, bäst i testlekar, brädspel och annat.

Kvällen avslutas alltid med en kort andakt och tacos. Dessa kvällar brukar vara mycket uppskattade både av barnen, ledarna och föräldrar. Senare samma kväll träffas också tonåringar för aktiviteter, fika och samtal om livet.

Igår kväll inleddes första i serien av totalt fyra föreläsningar som kommer hållas under våren och kallas för ”Livsnära samtal i Munktorp” i samarbete med studieförbundet Bilda. Under dessa tisdagskvällar möts människor från olika bakgrunder för att lyssna på ett angeläget ämne och samtala om livsnära frågor.

Kriminalvårdsinspektören Tobias Iwarsson föreläste om kommunikation och konflikthantering. Fokus låg på hur konflikter uppstår och vad man kan göra för att deskalera konflikter. Rummet var fulltaligt, stämningen god och förväntansfull. Under kvällen uppstod flera spontana samtal och reflektioner och Tobias svarade kontinuerligt på de frågor som uppstod både under och efter
föreläsningen.

Kriminalvårdsinspektör Tobias Iwarsson föreläste.

Kommande Livsnära samtal våren 2023 i Sorbykyrkan:
• 7 februari kl 18.00 Behöver vi vara oroliga?
En föreläsning om stress, oro och ångest med musikterapeuten Sören Oscarsson. Han har arbetat på BUP i 30 år och kommer att berätta om
vad som händer i våra kroppar när vi blir stressade.

• 25 april kl 18.00 Vad är psykisk hälsa?
En föreläsning om sårbarhet, motståndskraft och det goda samtalets betydelse. Ingela Ståhlberg-Almroth arbetar som psykoterapeut på St. Lukas i Västerås. Hon är också legitimerad hälso- och sjukvårdskurator med lång erfarenhet arbeta med barn, ungdomar, unga vuxna och familjer inom den somatiska hälso- och sjukvården.

• 2 maj kl 18.00 Samtal när livet utmanar oss.
En föreläsning om 8 existentiella livsaspekter som påverkar vår förmåga att ta vara på livet. Teologen och pedagogen Lena Bergquist föreläser om betydelsen av existentiell hälsa utifrån WHO:s forskning och folkhälsoundersökningar.

Fakta om Sorbykyrkan: 1992 gick Munktorps Baptistförsamling och Munktorps Missionsförsamling ihop och i januari 1993 invigdes den nya kyrkan Sorbykyrkan. Sorbykyrkan är en del av Equmeniakyrkan som består av tre kyrkosamfund Svenska Baptistförbundet, Svenska
Missionskyrkan och Metodistkyrkan i Sverige som 2011 gick ihop och bildade ett helt nytt samfund men med sig har de sina 200 åriga rötter. Equmeniakyrkan består idag av 750 församlingar och 67 000
medlemmar och det gör dem till Sveriges nyaste kyrkosamfund.


Det här är en insänd artikel skriven av en läsare. Skribenten är fristående och eventuella åsikter som framförs är skribentens egna.

Vill du skriva till vår insändarsida? Skicka din text till insant@magazin24.se. Max 3 600 tecken. Det går bra att skriva under signatur.

Tänk på: håll dig till ämnet, håll god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-