DEBATT
13:06 | 14 november 2022

Per Norin (KD) svarar Ola Saaw (M)

Spelregler för den som vill vara Sanningens försvarare.

Per Norin, KD Köping

Jag förstår om Ola Saaw är besviken över att Nystart Köping sprack. Vi i KD är minst lika besvikna över att det inte gick att komma överens med övriga partier i Nystart Köping. Med denna text vill jag bemöta och klargöra så att det förhoppningsvis blir lättare att förstå det som hänt.

Det är lite rörande att se Ola Saaw dra ut för att hävda sanningen. Det är ju inte första gången han jobbar med begreppen svek och lögn. Kanske känner han sig nu upplivad av att rollerna är ombytta.
Men låt mig påminna herr Saaw om spelreglerna för den som vill vara sanningens försvarare och samtidigt försöka förtydliga min syn på processen.

  1. Gå aldrig till personangrepp utan låt fakta tala. Att på så lösa grunder dra slutsatsen att en namngiven medlem av sin namngivne ordförande ”varit förd bakom ljuset” och därmed hänga ut både ordförande och medlem är inte okey.
  2. Innan du påstår att något är en lögn – se till att du uppfattat saken korrekt. Det jag och Lars-Axel Nordell skrivit 221111 och som kallas lögn syftar på det vänligt skrivna svaret från den tillfrågade delen av Nystart Köping 221029. Det Ola Saaw samma kväll vänligt sagt till vår medlem och som han nu refererar till, skiljer sig något åt. Vi uppfattade redan då oklarheter och bad övriga i Nystart Köping om klarläggande vilket vi tyvärr aldrig fick.
  3. Om minnet sviker- kolla egna minnesanteckningar eller prata med andra. Ola Saaw skriver nu att ”Vi hade tidigare kommit överens med KD att vi bara skulle ha två kommunalråd men att KD skulle bli representerade i KS AU”. Frågan om platser i KS AU förhandlades vid mötet i SD’s lokal tisdag 25 oktober kl 17-19. Jag vet inte vad Ola Saaw skrev i protokollet eftersom inget skriftligt har delats till KD från våra förhandlingar. I vilket fall var de andra partierna vid mötet muntligt väldigt tydliga med att KD inte skulle ha någon KSAU-plats. Hur Ola Saaw nu kan påstå något annat är en gåta. Men om Ola Saaws minne skulle stämma hade mycket underlättats.
  4. Hävda bara det du är övertygad om – inget annat. Ola Saaw skriver att titeln kommunalråd ”spelar ingen som helst roll i det sammanhanget”. Men de senaste fyra åren har han självklart tagit vara på möjligheten att själv kalla sig det. Jag håller med om att titeln kommunalråd är viktig för att bl a ge tyngd åt samtal med till exempel representanter från näringslivet. Det är för övrigt riktigt att de fyra partierna kommit överens om att av sk signalpolitiska skäl minska antalet kommunalråd till två, där KD inte skulle finnas med.  I förhandlingarna gav vi i KD med oss på den punkten. Men vi uppfattar det som att det inte skulle göra det billigare utan dyrare för kommunen, detta genom att höja arvodet och samtidigt inrätta ett oppositionsråd.
  5. Det finns ofta omständigheter som komplicerar den enkla versionen. Ta hänsyn till det. Tisdag 25 oktober på kvällen fick vi i KD frågan om vi förhandlat eller samtalat med något annat parti. Jag kunde högst sanningsenligt svara nej på den frågan. Något ”förbud” om sådan förhandling har dock inte framförts, vad jag vet. Men de flesta andra partierna hade tidigare sonderat terräng med varandra. Under torsdagseftermiddagen gjorde även KD Köping det med S, V och C. Till torsdagskvällen bjöds övriga fyra partier i Nystart Köping in till KD-styrelsens möte. Det slutade i något jag liknar vid katastrof. KD-styrelsen fick ultimatum att senast under följande helg bestämma sig för att vara kvar. I det läget behövde styrelsen snabbt ett handlingsalternativ och jag och Lars-Axel valdes till representanter att gå vidare till en sorts förhandling med S, V och C. De var lite förvånade men förstod att det andra samarbetet gnisslade. Mötet gick bra. Men KD (liksom de andra partierna) behövde ha partimöten. Vi kallade snabbt samman till två olika möten. Först när KD-medlemmarna på söndagskvällen fått säga sitt, meddelades de andra partierna. Det kan uppfattas som svek men vi var trängda av den begränsade tid vi fått.

Även vi i KD försöker följa dessa regler och ser fram mot bättre lycka nästa gång för Ola Saaw.

Per Norin, Kristdemokraterna


Det här är en debattartikel. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Vill du skriva en debattartikel? Skicka din debattartikel till debatt@magazin24.se. Bifoga skribentens namn, adress och telefonnummer.

Max 3 600 tecken. Det går bra att skriva under signatur.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-
ANNONS: Test innehåll med länk
Läs allt här Magazin24