Köping
13:37 | 15 december 2023

Premiär i vår för Filip och Fredriks nya film

Duon tar med Filips pappa, Lars Hammar, på resa till Frankrike.

Lars Hammar, Fredrik Wikingsson och Filip Hammar i ”Den sista resan”. Foto: Nexico/ distribution Nordisk Film

Filip Hammar och Fredrik Wikingssons nya film, ”Den sista resan”, har premiär fredagen den 1 mars nästa år. I filmen tar den välkända duon med sig Lars Hammars på en resa till Frankrike i hopp om att gjuta livslust i honom. Så här beskrivs handlingen:

”När Lars Hammar efter 40 år som älskad fransklärare i Köping går i pension ser han framför sig en ljuvlig “tredje ålder” med resor, vin och upplevelser tillsammans med sin fru Tiina. Men det blir inte som han tänkt sig. I stället för att ta för sig av livets goda blir Lars alltmer passiv och viljelös hemma i sin läderfåtölj, till både Tiinas och deras son Filips stora frustration, och förtvivlan. Då får Filip en idé – att ta sin skröpliga gamla far till hans älskade Frankrike och låta honom återse de platser som han älskat mest i livet. Genom att göra samma bilresa som familjen brukade göra när Filip var barn och i hemlighet iscensätta några av livets härligaste ögonblick hoppas han kunna tända Lars livsgnista igen. Till sin hjälp tar Filip sin bästa vän Fredrik, några rejäla doser optimism och påhittighet samt en gammal orange Renault 4. Äventyret kan börja!”.

Lars Hammar, Filip Hammar och Fredrik Wikingsson reser genom Frankrike i en gammal orange Renault 4. Foto: Nexico/ distribution Nordisk Film

”Den sista resan” beskrivs som en hjärtevärmande och rolig feelgoodfilm om vad som händer när en far-och-son-relation byter skepnad och hur vänskapen med sin bästa vän kan få en ny innebörd när man närmar sig 50.

–  Pappa har i flera år pratat om att han vill ha en ”sista konversation” med mig. Han har alltid varit dramatisk. Jag viftade ganska länge bort tanken på att gå honom till mötes, just av den anledningen. Saker kan lätt bli en självuppfyllande profetia. Men när jag märkte att han faktiskt gled djupare och djupare in i en depression, så kände jag mig tvungen att göra nåt för att hjälpa honom ut ur mörkret. Så jag tog med honom på den här resan, från Köping till den franska rivieran. Och det är den resan som blev den här filmen, berättar Filip Hammar i ett pressmeddelande från Nordisk Film.

Han fortsätter:

– När den här processen var i sin linda, så sa vår producent Lars Beckung att ”man vill göra en film, där biobesökarna när de lämnar salongen vill ringa sin mamma eller pappa”. Jag hoppas vi har lyckats med det. För man kan aldrig höra av sig till sina nära och kära för mycket!

Far och son Hammar. Foto: Nexico/ distribution Nordisk Film

– Den här inspelningen och resan är det mest känslosamma jag varit inblandad i. Jag har ju känt Lars lika länge som jag känt Filip och hela det här projektet är gjort med hundra procents hjärta. Det i sig betyder såklart inte ett skit om filmen inte svänger, men kan man kombinera underhållning med en personlig och stark berättelse, då har man korn på nåt, och jag tycker fan att vi har det, säger Fredrik Wikingsson.

Se trailern till filmen nedan: 

Tänk på: håll dig till ämnet, håll god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-