DEBATT
07:20 | 28 juni 2022

(S) i Köping vill utveckla A-kassan

A-kassan behöver stärkas och utvecklas till skillnad mot vad högerpartierna vill, enligt debattören.

Foto: Karl Beijbom

A-kassan en arbetslöshetsförsäkring för omställning
Den svenska modellen bygger på att alla som kan arbeta också arbetar. Men individen ska också våga byta jobb. En väl fungerande arbetslöshetsförsäkring är avgörande för en modern arbetsmarknad som ställer stora krav på omställning. Den som blir arbetslös ska inte också bli fattig. Vid arbetslöshet ska det finnas en ekonomisk trygghet och stöd till omställning.

Om du blir arbetslös ska samhället vara starkt. Därför vill vi fortsätta att förbättra och utveckla a-kassan. Fler ska få en ersättning som motsvarar 80 procent av den tidigare lönen. Arbetslöshetsförsäkring ska stimulera till omställning på arbetsmarknaden och ge såväl undersköterskan som ingenjören stabila ekonomiska förutsättningar.

A-kassan ska bygga på inkomstbortfallsprincipen, det vill säga det är den förlorade arbetsinkomsten vid arbetslöshet som ska ersättas. På så sätt minskar rädslan för förändringar i arbetslivet samtidigt som omställningsförmågan i hela ekonomin ökar.

Högerpartiernas logik är den omvända med förslag om sänkt a-kassa, försämrad sjukersättning, lägre löner och en urholkad välfärd. Det är en idé som inte bara ökar otryggheten, utan håller arbetskraftsdeltagandet och utvecklingen tillbaka. Den är dålig för svensk ekonomi.

Arbetslinjen står inte i motsats till trygghet för löntagare. De går hand i hand. Vi är stolta över att gå till val på att permanenta den tillfälliga förstärkningen av a-kassan som infördes under pandemin.

  • permanenta den tillfälliga förstärkningen av a-kassan som infördes under pandemin, så att fler löntagare kan få ut 80 procent av sin lön om de blir av med jobbet
  • att a-kassan ska stimulera till omställning på arbetsmarknaden. Den som är arbetslös ska få ut ersättning från försäkringen under en omställningsperiod
  • att a-kassan ska administreras av de fackliga organisationerna
  • att fler ska vara med i a-kassan
  • införa avdragsrätt för fackföreningsavgift
  • att a-kassan ska vara en frivillig försäkring som är gemensamt finansierad.

Per Ågren Facklig ledare Socialdemokraterna i Köping.


Det här är en debattartikel. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Vill du skriva en debattartikel? Skicka din debattartikel till debatt@magazin24.se. Bifoga skribentens namn, adress och telefonnummer.

Max 3 600 tecken. Det går bra att skriva under signatur.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-