Krönika
12:00 | 28 mars 2021

Små saker räknas också – måla Krillans plank gult och svart

Björn Blomgren skriver om föreningsliv och saker vi kan påverka.

För den som vill hänga med i det globala nyhetsflödet infinner sig lätt en känsla av vanmakt. Alla stora händelser är för abstrakta, händer för långt borta, är för svåra att påverka.

Det är klimatkris hit och vaccinstopp dit. Krig i Yemen och spänningar i mellanöstern. Och så Trump. Trump, Trump, Trump. Ständigt denne Trump.

De flesta gör väl det de kan: förfasas över eländet, sorterar soporna i rätt container och hoppas på det bästa.

Därför vänder den här spalten blicken mot något som är litet i det stora hela, men som med enkla medel kan ändras till det bättre.

Vi ska diskutera färgen på ett träplank på ett sportfält i Köping.

Här är bakgrunden:

Köpings IS är stadens mest anrika förening, alla kategorier (det här säger jag trots att jag är Forsbyit, trots att vi ska möta KIS i heta division 6-derbyn i sommar). Föreningen grundades 1910 av Kalle Köping i egen hög person. Under sin 111-åriga historia har de i perioder försvarat sina färger på elitnivå i både fotboll och bandy.

De färgerna är gul och svart.

På Kristinelunds sportfält har bandylaget utkämpat många duster mot bittra rivalen Västanfors.

”Fläkten”, som de kallas, spelar i rött och blått. Planket vid bandyplanen i Köping är målat – rött och blått.

Här vore det enkelt att raljera över kommunens beslut när det kommer till färgval. Det vore, så att säga, öppet mål att slänga in en referens om ”bristande speluppfattning”. Men det vore också småaktigt och elakt av mig. Sanningen är ju den att det förmodligen finns en god tanke i grunden.

För sisådär 5-10 år sedan tog någon beslutet att sportfältet skulle ha en enhetlig färgkod. Knutar, plank och förråd målades röda och blå. Det här var innan den nuvarande rödblå majoriteten flyttade ihop i rådhuset, ska tilläggas.

Kanske var det för att skapa en ”vi-känsla” bland sportfältets anställda. Kanske var det för att inte favorisera någon Köpingsförening. Kanske var det för att spara pengar och effektivisera själva målandet. Kanske var det på grund av något helt annat.

Alla tre anledningar ovan är fullt rimliga. Men beslutet måste ändå utvärderas krasst: som symbolhandling blev det fel.

KIS är Köpings enda bandyförening. Rätt färg på planket vore en tydlig signal från kommunen om att ”vi ser er och vi stöttar er”.

Samhället är människans verk, om något är fel kan vi ändra på det, sa Palme.

Ingenting är så mycket människans verk som ett kommunalt träplank. Om färgen är fel kan vi banne mig ändra på den.

Det vore ingen stor insats för mänskligheten, men för de enskilda människor som lägger ner själ och hjärta i att ungdomar ska kunna idrotta om vintern skulle det förmodligen betyda mycket.

Så köp in ett par färgburkar, kära kommun, och måla planket gult och svart.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-