Bowling
05:48 | 28 augusti 2021

Tredje bäst i Sverige någonsin – nu går Carl för EM-medalj

15-årige Carl Eklund från Köping slog till med sex kanonserier på en tävling i Mora under sommaren. Resultatet var tredje bäst i Sverige – genom tiderna.

Bowlingtalangen Carl Eklund är en av tio stipendiater. Foto: Björn Blomgren/arkiv

– Det är svårt att ta in, säger superlöftet.

Under tävlingen Sommarslaget i år dominerade Carl Eklund fullständigt. 15-åringen slog 1643 poäng på sex serier och tog givetvis hem tävlingen. Resultatet betydde inte bara en ny trofé – det var också det tredje högsta i Sverige någonsin. Bland seniorer.

Det tog en stund innan IKW/Köping-spelaren insåg vilken bedrift han åstadkommit.

– Pappa försökte förklara det för mig och till slut förstod jag hur högt det verkligen är. När jag spelade hemma i Köping sen och hade spelat två serier insåg jag att jag inte kan slå det. Det måste nästan vara perfekta förutsättningar för att man ska kunna göra något sådant.

Var det perfekta förutsättningar i Mora?

– Det var en profil som passade bra men sen var det nog extremt bra slag.

Trots sin ringa ålder har Carl Eklund redan hunnit med mycket. Både spel i Elitserien och flera tävlingar utomlands. I september väntar äntligen U18-EM i Nederländerna, som flyttats fram på grund av pandemin. Där representerar Eklund Sverige i fyrmanna, duo och masters (singelspel).

Tävlingen är efterlängtad för Eklund, som gör sitt första Europamästerskap.

För att förbereda sig har Carl Eklund byggt upp fysiken med hjälp av friidrottsträning, där han vässat formen med IKW-tränaren Sture Kauttos träningsgrupp.

– Först var det lite svårt att hänga med. I början klarade jag inte ens uppvärmningen, säger Carl med ett skratt, och tillägger att det går betydligt bättre nu.

Farsan tog med mig och jag fastnade. Jag började spela redan när jag var 18 månader.
Carl Eklund

I bowlinghallen kände han sig däremot som hemma redan från början. Eklunds pappa Tony, som lokala sportfantaster känner igen från IKW/KBK, jobbade i hallen när Carl var liten. Att han skulle plocka upp ett bowlingklot och börja spela föll sig naturligt.

– Farsan tog med mig och jag fastnade. Jag började spela redan när jag var 18 månader.

Den tidiga starten lade grunden både för kärleken till sporten och Eklunds spelstil.

– Jag började med ”tvåhands” för att jag inte kunde lyfta upp klotet med en hand. Det var bara därför. Sen fortsatte jag med det.

Spelar du med tvåhands-­fattning nu också?

– Ja. Jag har testat lite ”enhands” men då kan jag inte skruva lika mycket.

Eklund har också gått i bräschen för konsten att kunna släppa klotet från båda sidor av banan. Efter den makalösa serien i Mora har många svenska spelare börjat kopiera honom.

Jag vill ju såklart bli bäst i världen. Det har jag sagt i hela mitt liv.
Carl Eklund

– På tävlingen i Nässjö senast var det en som ”backade”. Hans pappa kom fram till mig och sa att jag har inspirerat en generation. Då blev jag lite småsur, jag trodde jag var den enda som kunde göra det i Sverige… Men det är lite coolt att se, säger Eklund med ett leende.

Var det du som började med det?

– Jag tror många har sett Anthony Simonsen göra det också. Han var PBA (professionell bowlare) och spelade för tre år sen. Innan det var det nog bara jag som gjorde det. Jag såg aldrig någon som ”backade” innan. Kanske på någon ”trick shot tournament” men aldrig på tävling.

Hur känns det att andra spelare börjat kopiera din stil?

– Det känns lite coolt. Men jag tror inte många kommer komma ifatt mig. Jag kommer nog ha ett övertag i 2-3 år till.

När Carl Eklund får frågan om sin målsättning med bowlingen går han rakt på sak:

– Jag vill ju såklart bli bäst i världen. Det har jag sagt i hela mitt liv.

Du måste väl redan klassas som Sverigeelit även bland seniorer med tanke på resultatet i Mora. Hur långt kvar har du innan du är bäst i världen?

– Det är svårt att säga. De stora tävlingarna är oftast i USA och de har extremt bra bowlare. De har över 1000 bowlare som är bättre än mig, ganska lätt också. Men jag har slaget, det är bara banläsningen som jag behöver.

Jag gissar att du även siktar på att kunna leva på din bowling?

– Ja. Man kan ju tjäna pengar på flera sätt inom bowlingen. Man kan till exempel träna upp folk, e­ller göra videor för att hjälpa folk. Men jag vill såklart leva på bowlingen genom att prestera bra.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-