Nyheter
09:06 | 23 november 2022

Polisen höjer fokus på gärningsmän som utövar relationsvåld

Region Mitt vidareutvecklar sina metoder för att stoppa mäns våld mot kvinnor.

Foto: Gunilla Skogman/arkiv

Polisens högst prioriterade fokus är de grova brotten som skjutningar och sprängningar samt våld mot kvinnor och barn. I Polisregion Mitt (Gävleborg, Uppsala och Västmanland) har det sedan 2015 skett 20 mord där kvinnor mördats av en partner eller tidigare partner, samtidigt som 15 mord har skett i gängmiljö.

– Mäns våld mot kvinnor sker ofta inom hemmets väggar och syns därför inte för utomstående medan skjutningar i gängmiljön sker mer öppet och uppmärksammas och upprör de flesta i vårt samhälle. Genom att förändra vårt mind-set i polisen och jämställa gärningsmän som utövar relationsvåld med de som skjuter varandra i gängmiljön sätter vi ett likhetstecken kring det grova våldet. Båda gärningsmannaprofilerna är livsfarliga, säger Ulf Johansson, regionpolischef, till polisens hemsida. 

Polisen i region Mitt har via en ny databas analyserat riskfaktorer hos gärningsmän som är anmälda för brott i parrelation i brottsförebyggande syfte.

– Vi har analyserat vilka riskfaktorer vi kan ha nytta av att känna till så att fler kvinnoliv går att rädda. En nyckel har visat sig vara självmordsbenägenhet hos de män som misshandlar och dödar sin partner. I nuläget har vi ett antal individer på en fokuslista som polisen har extra koll på, på liknande sätt som vi har gällande individer i gängmiljön, säger Jale Poljarevius, chef vid underrättelsesektionen tillika ansvarig för polisens satsning Gryning som har fokus på särskilt utsatta brottsoffer.

Mellan 22–26 december genomför polisen i region Mitt en återkommande brottsförebyggande insats med särskilt utsatta brottsoffer i fokus. Målet är att minska antalet brott i nära relation och att i slutändan rädda liv.

– Vi har god kännedom om att det under storhelger och ledigheter är vanligt att brott i hemmet mot kvinnor och barn ökar. Vi fokuserar på polisnärvaro i bostadsområden och samtal med medborgare och delar ut information om hur hjälp kan nås för den som är utsatt eller för de som uppmärksammar att det inte står rätt till hos grannar eller bekanta. Vi har ett bra underlag från databasen och fokuslistan kring vilka gärningsmän vi ska hålla extra koll på, säger Jale Poljarevius.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-
ANNONS: Test innehåll med länk
Läs allt här Magazin24