Debattartikel från (S).
Vi har i Sverige under lång tid byggt upp en hälso- och sjukvård som på många sätt är bra. Den håller hög kvalitet och ger goda medicinska resultat. Den är inte tillräckligt bra, men den är ändå något att vara stolt över. Den är en viktig del i den svenska välfärdsmodellen.
Men denna modell är inte given. Den står idag inför stora utmaningar och hot – samtidigt som den behöver utvecklas.
Vi vill fortsätta att utveckla den svenska välfärdsmodellen. Det är därför vi prioriterar satsningar på vården framför skattesänkningar. Det syns tydligt i årets budget som regeringen lade fram tillsammans med Vänsterpartiet.
En extra miljard i generella satsningar. En halv miljard till förlossningsvård och kvinnors hälsa. 280 miljoner kronor till arbetet för barn och unga vuxnas psykiska hälsa. Det är några exempel på hur vi stärker välfärden genom medvetna satsningar. Bara den extra miljarden innebär 26,8 miljoner för Landstinget Västmanland.
Vi förstärker också sjukvårdens möjlighet att utvecklas genom en professionsmiljard. Den syftar bland annat till att underlätta för vården att kunna rekrytera rätt personal och att använda medarbetarnas kompetens smartare – att låta vårdens proffs vara just proffs. Dessutom bygger vi ut utbildningarna till bland annat sjuksköterska och barnmorska.
Samtidigt ser vi hur det finns partier som vill det motsatta. I riksdagen har det lagts förslag om skattesänkningar på sammanlagt 64 miljarder kronor, samtidigt som man säger nej till hela eller stora delar av regeringens vårdsatsningar. Alla fyra borgerliga partier prioriterar skattesänkningar framför en förbättrad vård.
Dessutom finns nu förslag om att staten genom lagstiftning skulle gå in och sänka lönerna för vissa grupper som nyanställs inom exempelvis vården. De som jobbar inom vården behöver inte lägre löner – de behöver fler kollegor.
Vi socialdemokrater prioriterar satsningar på välfärden framför skattesänkningar. Vi prioriterar investeringar framför nedskärningar. Det kommer vi att fortsätta att göra under mandatperioden.
Den svenska välfärdsmodellen behöver både försvaras och stärkas. Runt detta står en av mandatperiodens viktigaste politiska skiljelinjer.
Gabriel Wikström (S)
Folkhälso- sjukvårds- och idrottsminister
Denise Norström (S)
Landstingsråd och landstingsstyrelsen ordförande Västmanland