Strömsholm
17:51 | 8 juli 2021

Ett kungligt utflyktsmål

Förra sommaren höll Strömsholms slott stängt för visningar och besök, men i år gör man återigen slottet tillgängligt som utflyktsmål.

Foto: Michaela Ericzén

Bland majestätiska hästar och vacker natur är Strömsholms slott verkligen kronan på verket i anrika Strömsholm. Och så har det varit i hundratals år, sedan Gustav Vasa startade hästuppfödning för Sveriges armé och lät uppföra en borg på en holme i Kolbäcksån i mitten av 1500-talet.

Vasaborgen revs till stora delar i slutet av 1660-talet på initiativ av riksänkedrottning Hedvig Eleonora. Istället tog det vi idag känner till som Strömsholms slott form på platsen.

Med stora evenemang som Grand National, Strömsholmstävlingarna och stora hundutställningar som brukar hållas vid slottet, samt bröllop och vanliga guidade visningar brukar utflyktsmålet locka cirka 6 000 besökare per år. Men detta satte coronapandemin stopp för förra året.

– 2019 var ett normalår med full aktivitet och visningsverksamhet, sedan kom pandemin och först hade man inte kunnat föreställa sig hur mycket det skulle påverka allt, säger Josefine Lindqvist som är enhetschef för Strömsholm, Gripsholm och Tullgarn.

Hon fortsätter:

– Vi tog beslut ganska tidigt att de mindre verksamheterna, det vill säga de mindre slotten, de håller vi stängda under sommaren 2020. Det handlade mycket om att resursfördela på ett effektivt sätt så att större besöksmål fick ta lite större resurser.

Josefine Lindqvist. Foto: Michaela Ericzén

Men i år har man öppnat upp visningsverksamheten igen, sedan mitten av juni kan grupper om sju boka in sig för guidade visningar av slottet.

– Inför säsongen i år började vi se över hur man kan öppna småskaligt med coronaanpassning, för det viktigaste är ju att våra besökare känner att de är trygga i sitt besök. Vi landade i att ta emot för visningar med med små grupper, säger Josefine.

Tidigare år har maxantal per visning varit 30 personer.

Slottet har öppet tisdag till söndag och Josefine rekommenderar att man förbokar visningsbiljetter på Kungliga slottens hemsida.

– Om man bara chansar och dyker upp är risken stor att biljetterna är slut.

Säsongen varar till slutet av augusti.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-