Insänt
08:44 | 4 december 2023

En försmak av advent

I tisdags, den 28/11, trotsade dryga tjugotalet Aktiva Seniorer snö och blåst och slöt upp i Köpings kyrka.

På plats var även besökare till ”Kaffe med hopp”, ett kafé där behållningen oavkortat går till ACT, Svenska kyrkans hjälporganisation.

Kerstin Edlund-Viborg, mångårig vaktmästare i kyrkan, var vår kunniga guide. Hon visade oss runt och berättade om vår kyrka. När Jämmertuna sockenkyrka eldhärjades 1437 beslöt man att bygga en stadskyrka. Bygget påbörjades på 1440-talet och under ca 250 år hann kyrkan växa och ändra utseende. År 1706 invigdes den kyrka vi känner igen idag.

Kyrkans förnämligaste klenod, det förgyllda altarskåpet, kommer från Nordtyskland och tros vara tillverkat år 1520. I mitten ser vi Jungfru Maria med Sankta Ursula på på sin högra sida och Sankt Olov till vänster. I skåpdörrarna ser vi de tolv apostlarna. Dopfunten i sandsten är från 1500-talets början. Den dopfunt i silver som används idag är från 1953. I sakristian förvaras bland annat mässskrudar. Kerstin visade också det vackra nattvardssilvret.

Leif Hesselgren berättade om kyrkans orglar, läktarorgeln från 1975 och kororgeln som införskaffades 1993. Han demonstrerade kororgelns funktioner och omfång.  Monica och Leif Hesselgren bjöd på sång och musik. Bland annat fick vi njuta av ett par stycken av J.S. Bach. Monica sjöng bland annat Koppången, Sakta det klingar och Bereden väg för Herran så vackert och stämningsfullt. Som avslutning sjöng vi gemensamt psalm 103, Bereden väg för Herran. Innan vi gav oss ut i kylan igen fikade vi tillsammans. En mycket givande eftermiddag. Tack Kerstin, Monica och Leif!

Text och foto: Lena Hedberg 


Det här är en insänd artikel skriven av en läsare. Skribenten är fristående och eventuella åsikter som framförs är skribentens egna.

Vill du skriva till vår insändarsida? Skicka din text till insant@magazin24.se. Max 3 600 tecken. Det går bra att skriva under signatur.

Tänk på: håll dig till ämnet, håll god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-