Krönika
06:00 | 11 februari 2024

Lycklig i kärlek – tolv goda råd

Karl Beijbom reflekterar inför Alla hjärtans dag.

Alla drömmer vi om att bli lyckliga i kärlek. Inte så enkelt i våra dagar. Allt fler har svårt att få livspusslet att gå ihop. Allt fler går in i ständigt nya relationer, som alltför ofta kraschar. Allt fler gifta skiljer sig.

Men – måste det vara så här? Hur bygger vi en långsiktig, lycklig kärleksrelation?

Karl läser upp dagens text – lyssna här!

Frågan har sysselsatt mig i ett helt liv, i egna relationer, i nära vänners relationer.

Detta är vad jag lärt mig, sammanfattat i 12 punkter:

 1. Attraktion och förälskelse
  Javisst, absolut. Detta för oss samman, gör att vi blir ihop. Men i förälskelsens ljuvliga fas är det lätt att glömma bort och bortse från allt annat som också är viktigt, om vi vill bygga en långsiktigt lycklig relation.
 2. Gemensamma värderingar
  Vi måste inte ha gemensamma värderingar i allt. Vi kan ha olika politiska åsikter och vara lyckliga ändå. Men… ska vi ha barn eller inte? Viktigt med trohet eller inte? Maxa konsumtionen nu eller spara tillsammans för framtiden? I frågor som berör den gemensamma relationen bör vi ha gemensamma värderingar.
 3. Intressen och passioner
  Ju fler gemensamma intressen, desto bättre. Det leder till mer tid tillsammans, till gemensamma samtalsämnen och gemensamma aktiviteter. En del gemensamma intressen skall man helst ha som gemensam passion. Mat och dryck. Natur och kultur. Kost och motion. Golf och skidåkning. Andlighet och healing. Sång och dans. Eller något annat.Att dela passioner är superbra för relationen.
 4. Egen tid
  Lika viktigt som tid tillsammans är utrymme för egen tid. Vi måste ha tid att odla intressen som vi inte delar med vår partner, ha tid att träffa egna vänner. Att kunna ”boka in sig själv i almanackan” är sååå viktigt.
 5. Samma livsstils­behov
  Om den ena vill leva ett häftigt partyliv i storstaden och den andra vill leva ett gröna-vågen-liv på landet… är det två livsstilar som är svåra att förena. Bäst för en relation är att ha samma livsstilsbehov.
 6. Gemensamma drömmar
  Villa, Volvo, Vovve? En lägenhet i Spanien när vi blir pensionärer? Eller något annat. Att ha gemensamma drömmar och tillsammans sträva mot samma mål fördjupar och stärker en relation.
 7. Humor
  Att kunna skratta tillsammans, att kunna skratta åt samma saker, att kunna skratta åt varandra. Gemensamma skratt är ett kitt i en relation.
 8. Kärleksfinnare – inte felfinnare
  Vi måste sluta sura, gnälla, kritisera varandra i det lilla. Vi måste vara kärleksfinnare, inte felfinnare. Vilja stödja och uppmuntra varandra. Uttrycka ord av beröm och uppskattning, respekt och kärlek. Att leva i ett stämningsläge av vänliga och varma ord lockar fram det bästa i oss själva – och stärker vår relation. Vi måste vara kärleksfinnare, inte felfinnare.
 9. Beröring
  Ta i varandra, kramas ofta. En klapp på kinden, en klapp på axeln. Den vardagliga beröringen, som uttryck för ömhet, värme, närhet, är lika viktig som den erotiska beröringen då vi är nakna tillsammans. Beröring kan vi aldrig få för mycket av.
 10. Våga visa alla känslor
  Var öppen med vad du tänker och känner i din relation med din partner. Förträng inte, sopa inte under mattan. Våga visa besvikelse, sorg, ilska. Att vara öppen med våra känslor får oss själva att må bra, och öppenhet är näring i våra relationer.
 11. Bidra till varandras självutveckling
  Vi måste hela tiden växa och utvecklas i vår relation. Men lika viktigt är att vi bidrar till varandras självutveckling. Att få känna, att i min partners närhet växer jag, stärker relationen till varandra.
 12. Ta inte varandra för givet
  Långvarig kärlekslycka är också att aldrig ta varandra för givet. Det är ett ständigt underhåll.

Hoppas att något av allt detta kan inspirera dig, kära läsare, att få en lyckligare relation med din partner.

Drömmen om långvarig kärlekslycka är en del av vårt emotionella DNA.

Eller som författaren Sven Delblanc konstaterat i denna vackra metafor:

”Kärleken är det fjun av Guds vinge, som uppväger allt livets bly”

Tänk på: håll dig till ämnet, håll god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-