Debatt
15:42 | 13 september 2021

Debatt: Har Svenska kyrkan rätt fokus?

Debattartikel signerad Lars Rosenquist (C).

Köpings kyrka. Foto: David Eriksson/arkiv

Jag har jobbat nästan ett halvt sekel i verkstadsindustrin. Där är vårt fokus att få ut varor ur verkstadsporten som våra kunder är villiga att betala för. Dessutom krävs det att man är lönsam.

I princip gäller samma sak i en kommunal förvaltning. Bästa möjliga vård, skola och omsorg till bästa möjliga kostnadseffektivitet. Men hur är det i kyrkan?

Är man där fokuserad på vad de kyrkoavgiftsbetalande församlingsmedlemmarna vill ha? Kanske, kanske inte. Åtminstone anser de som begär sitt utträde ur kyrkan att den så kallade kyrkskatten inte ger valuta för pengarna.

De som går ur Svenska Kyrkan blir fler och fler. Resultatet blir att man måste spara. Och det gör man på det enklaste och mest fantasilösa sättet. Man drar ner på personal. Vilket har till följd att verksamheten blir lidande och sämre. Och i sin tur lämnar ännu fler kyrkan. Och ekonomin blir ännu sämre. Man glider längre och längre ner på lutande planet mot avgrunden.

Går det att göra något åt det här? Absolut! Tala om för alla medarbetare att vi måste spara, och att målet är att ingen ska behöva lämna sitt arbete. Däremot ska alla fundera på hur man kan minska utgifter och öka intäkter.

Det finns fler sätt att få intäkter än kyrkoavgiften. Så resonerade en av de stora affärsbankerna under en finanskris. Det var den enda banken som inte behövde be den så kallade bankakuten om hjälp. Kunde banken, kan våra församlingar.

Kyrkan måste nå ut till människor. Även till dig som är mitt i livet och hellre åker till IKEA och Biltema på söndagen än går i högmässan. När du står där och nyper i tyger eller pillar på en rörtång känns kyrkan milt uttryckt ganska oviktig och inte tar någon plats eller engangemang i ditt liv.

Men där tänker du fel, Din mamma eller pappa kanske går till kyrkan och deltar i allsång eller annan aktivitet för daglediga. Ditt barn kanske går till öppna förskolan. Din tonåring konfirmeras. Vi får inte glömma dop, bröllop och begravning.

Många kyrkor i vårt stift har en musikskola. Där kan våra barn och unga lära sig spela och sjunga. Inte bara piano, utan även kyrkorgel. Jag skriver det igen. Kyrkan släpper loss våra ungar på orglar som kostar miljoner!

Ibland råkar vi alla ut för idètorka. Det är inte alla gånger så lätt att hitta rätt sätt att få konfirmander  att komma, att hitta attraktiv ungdomsverksamhet i konkurrens med allt det utbud som finns på nätet. Då får man fråga de som lyckas bra.

I Mariefred konfirmeras nästan alla ungdomar. I Köping har man en imponerande ungdomsverksamhet. Jag vet att man gärna delar med sig av sin kompetens. Det är bara att fråga.

När du inte orkar gå till affären och handla, inte kan på grund av handikapp, eller är rädd för covidsmitta, kan en snäll diakoniassistent hjälpa dig. Du skriver en shoppinglista, diakoniassistenten handlar och bär hem varorna till dig. Hjälpen är helt gratis. Det är en av de många fina saker som finansieras av kyrkoavgiften.

Nu kära läsare har du fått veta en del av de bra saker kyrkan gör, och en del av de utmaningar kyrkan står inför. Ditt engangemang och din kyrkoavgift betyder så mycket, och gör så mycket gott.

Därför ber jag dig att gå rösta i kyrkovalet. Inte nödvändigtvis på mig, men gå och rösta!

Lars Rosenquist

Kandidat för Centern till kyrkofullmäktige i Kungsörs församling


Det här är en debattartikel. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Vill du skriva en debattartikel? Skicka din debattartikel till debatt@magazin24.se. Bifoga skribentens namn, adress och telefonnummer.

Max 3 600 tecken. Det går bra att skriva under signatur.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-