Debatt
08:44 | 19 november 2021

Debatt: Hylla en man på internationella mansdagen

Debattartikel signerad Anna Gunstad Bäckman (C).

Anna Gunstad Bäckman. Foto: Pressbild

Internationella mansdagen firas årligen den 19 november. Dagen avser att fokusera på att uppmärksamma mäns bidrag till samhället, förbättrade relationer samt lyfta fram positiva manliga förebilder. Det är ju en fantastisk sak att uppmärksamma.

Jag skulle då vilja uppmärksamma och hylla alla män som bidrar till ett jämställt samhälle. Alla som tar ut föräldradagar, vabbar och är en närvarande far. Jag hyllar de fäder som uppfostrar sina barn till inlyssnande individer som respekterar alla i samhället och varandras olikheter. Säger till sina barn vad som är rätt och fel och har diskussioner med sina barn om kärlek och hat.

Jag hyllar alla dem män som säger till då de ser en orättvisa i samhället, som har ett civilkurage och deltar i jämställdhetsdebatten.

Jämställdhetsdebatten är lika aktuell nu som förr. Nu ser vi på sociala medier ett ökat kvinnohat och hot och inte minst ett råare klimat, speciellt mot kvinnor i makt- och beslutspositioner.

Vi ser en normalisering av könsrelaterade kränkningar. Var femte flicka i årskurs 8 har blivit utsatt för könstrakasserier. Vi ser att mäns våld mot kvinnor ökar oroväckande och anmärkningsvärt, som är stor belastning kostnadsmässigt för kommunernas socialförvaltning och samhället i övrigt. Inte minst mot alla barn som ofta blir vittne och lever i ett våldsamt hem.

Förhoppningsvis är det en effekt efter #metoo att fler vågar anmäla att de blivit utsatta. Men en överhängande risk finns att en ökad normalisering av kränkningar och våld är också effekt av ökande anmälningar. Vi behöver er män som säger ifrån och står upp för oss kvinnor.

Vi har under en lång tid sett debatter gällande ojämställd sport, ojämställd vård där systematiska felbehandlingar görs. Listan av exempel är lång.

Här behöver vi er män som står upp för en jämställd sport och jämställd vård och aktivt jobbar med dessa frågor. Att säga att kvinnor är den största minoritetsgruppen, blir och är en sanning. Men vi kommer ingenstans om inte hälften av befolkningen är med på att försöka förändra detta. Vi kan inte ha hälften av befolkningen som sitter och tittar på medan andra hälften jobbar för en förändring. Vi behöver er män.

I olika seminarier och möten gällande hur vi löser dessa strukturella ojämställda samhällsproblem som våld i nära relationer och ojämställd vård etc så ser vi en ojämställd deltagarlista, där majoriteten är kvinnor. Fast på makt- och beslutspositioner är majoriteten män.

Detta är mycket provocerande och fortfarande anmärkningsvärt, då vi inte kommer någonstans om inte beslutsfattande män är med på dessa deltagarlistor. Enligt forskare skulle det ta 184 år tills vi kan uppnå vad vi kallar ett jämställt samhälle om vi går i samma takt som nu. Om vi gör en snabb uträkning så kommer varken du eller jag få uppleva det, år 2205. Det är alldeles för långt bort anser jag.

Undersökningar visar att på ett jämställt arbete, styrelse eller ledningsgrupp så ökar produktiviteten på arbetsplatsen. Det ökar både attraktiviteten och attraherar talanger samt ökar lönsamheten hos dessa företag och organisationer.

Ambition och engagemang har ingen könstillhörighet, så att arbeta för exempelvis att förenkla för föräldraledigheten, stödja balansen i livet på arbetet och ha lika lön för lika arbete är både lönsamt och ett vinnande koncept.

Vi har mycket på agendan för att arbeta för jämställt samhälle. Att det saknas kvinnor på beslutande positioner är känt. Vi kan även börja med att fler män engagerar sig och deltar i debatten – männen saknas och är mer än varmt välkomna.

Anna Gunstad Bäckman

Ordförande Västmanlands Centerqvinnor


Det här är en debattartikel. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Vill du skriva en debattartikel? Skicka din debattartikel till debatt@magazin24.se. Bifoga skribentens namn, adress och telefonnummer.

Max 3 600 tecken. Det går bra att skriva under signatur.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-