DEBATT
08:36 | 2 februari 2024

”Mikael Andersson Elfgren, svara gärna på mina frågor”

Charlotte Söderberg ST-läkare i allmänmedicin Närvården Kolsva vill ha svar.

Charlotte Söderberg, ST-läkare allmänmedicin Kolsva Vårdcentral.

Hej och tack för att jag får ordet ännu en gång. Jag har låtit Mikael Andersson Elfgrens debattartikel sjunka in och jag har nu en hel del frågor baserat på läsningen.

Om jag får börja med ett citat ur Mikaels debattartikel där han skriver:

Vi vill ha ett modernt närsjukhus i Köping. Med akut omhändertagande, med en närakut, med högflödes CT, med vårdavdelningar, med mottagningsverksamhet och med möjlighet till direktinläggning dygnet runt.”

… Så, om vi nu ska bena ut lite ur detta:

  • ”Modernt närsjukhus med akut omhändertagande ”– hur ska det finnas ett akut omhändertagande om det nu ska bli en närakut?
    Än så länge har ingen politiker uttalat sig om den tilltänka närakuten i Köping ska vara ”närakut alá Stockholm”, det vill säga ta emot patienter med;
  • misstänka frakturer
  • misstänkt hjärnskakning
  • sårskador
  • plötsliga magsmärtor
  • akuta allergiska problem.
  • misstänkt propp i ben

Om det ska bli en sådan närakut bör det ju rimligtvis inte finnas resurs på plats för ett akut omhändertagande som är särskilt annorlunda än det akuta omhändertagande som finns på en vårdcentral redan idag.

Är det däremot tänkt att det ska finnas resurs för akut omhändertagande, med narkospersonal i beredskap precis som det gör idag men bara mellan kl 08-22, så säg det då?

Det här med att slänga sig med ”närakut” hit och ”akut omhändertagande” dit börjar bli väldigt tröttsamt. Finns det ett svar på vad planen egentligen är?

Är det ett dödande av den internmedicinska akutmottagningen som står på schemat och en födsel av en finare vårdcentral det vill säga ”närakut alá Stockholm” som är på agendan?

Eller är det så att det faktiskt ska bedrivas internmedicinsk akutsjukvård fast bara 08-22?

Det kan inte finnas ett akut omhändertagande på sjukhusnivå utan akut internmedicinsk kompentens och personal därefter.
Vad är er plan? VEM ska söka närakuten?

… Utbenandet fortsätter. ”Högflödes CT?”

Vad är en högflödes CT? Mig veterligen så finns det ingenting som heter Högflödes CT, jag är dock inte radiolog, jag kan missta mig. Dock har jag trots flera sökningar på Google inte hittat något som verifierar existens av sådan CT.

”…vårdavdelningar och möjlighet till direktinläggning dygnet runt.” Vilka åkommor ska vårdas på dessa avdelningar?

Eftersom ingen uttalar sig om vilken nivå av medicinska kompetens det ska finnas på närakuten kanske ni kan svara på vilken vårdnivå det ska vara på närsjukhuset Köpings vårdavdelningar ?

Syrgasbehov, dränagekomptens, HIA, möjlighet till trombolys?
Om närakuten nu bara har öppet kl. 08-22, ska direktinläggningarna komma från akuten och sjukhuset i Västerås? Ska vi transportera våra sjuka, vilken vårdnivå det än nu är meningen att avdelningarna i Köping ska ha, mitt i natten? Låter ganska omänskligt, opraktiskt och patientfarligt. Minskar inte antalet tillgängliga ambulanser och sjuktransporter kvälls- och nattetid?

Ni får stå ut med mig ett litet tag till… ”...modernt närsjukhus….Riskanalyser har identifierar flera oacceptabla risker. Bland annat läckage i avloppssystem, vattenläckage, avbrott i medicinska gaser och ett föråldrat brandskydd… En investering på 1,6 miljarder för ett nytt modernt närsjukhus i Köping. ”

Okej, ja, alla som någonsin varit inne på Köpings sjukhus senaste decenniet vet nog att upprustning behövs men min något långa fråga blir nu denna:

Exakt vad är det som dessa 1,6 miljarder kronor nu ska användas till som kräver att dagens intermedicinska sjukhus istället ska bli ett närsjukhus? Det som behöver renoveras behöver ju renoveras oavsett, även ett närsjukhus med närakut behöver fungerande avloppssystem, icke läckande vattenrör, modernt brandskydd och fungerande system för medicinska gaser – om det nu är den typ av patienter, som behöver syrgasbehandling bl a- som ska vårdas på sjukhuset.

Ska man strunta i att renovera detta om förslaget om närakut inte går igenom?

Vad är det regionpolitikerna vill skapa egentligen? Återigen, frågan som verkar vara så svår att få svar på:

Vad är det för vård som ska erbjudas och vem ska vårdas där? 

Tack
Charlotte Söderberg ST-läkare i allmänmedicin Närvården Kolsva


Det här är en debattartikel. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Vill du skriva en debattartikel? Skicka din debattartikel till debatt@magazin24.se. Bifoga skribentens namn, adress och telefonnummer.

Max 3 600 tecken. Det går bra att skriva under signatur.

 

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-