Debatt
14:22 | 19 oktober 2020

(S): En långsiktigt hållbar migrationspolitik

Debattartikel signerad Rikard Larsson och Olle Thorell.

Olle Thorell (S), riksdagsledamot från Surahammar. Foto: Pressbild

Sverige behöver en ny permanent och långsiktigt hållbar migrationspolitik. Vi socialdemokrater anser att den behöver slå vakt om två viktiga grundprinciper – asylrätten ska värnas samtidigt som vi måste ha ett mottagande som gör att vi klarar en bra integration.

I ett år har det pågått samtal mellan samtliga riksdagspartier om Sveriges framtida migrationspolitik i den så kallade migrationskommittén. Nu har kommittén arbetat klart och landat i ett antal slutsatser. Dessa slutsatser kommer att ligga till grund för en ny lag som regeringen kommer att överlämna till riksdagen under våren.

Vi vill ha en migrationspolitik som har brett stöd i riksdagen och som inte avviker från andra EU-länder. Vi ska värna rätten att söka asyl och skydd samtidigt som vi ska ha ett hållbart mottagande. Ett mottagande som gör det möjligt för den som kommer till Sverige att integreras i samhället, lära sig svenska och komma in på arbetsmarknaden.

Innehållet i regeringens kommande lagförslag liknar det vi socialdemokrater gick till val på 2018. Det innefattar bland annat tillfälliga uppehållstillstånd som huvudregel. Efter att man har varit i Sverige i tre år och fortfarande har skyddsbehov ska man kunna ansöka om permanent uppehållstillstånd. För att det ska beviljas så krävs det grundläggande kunskaper i svenska och i hur det svenska samhället fungerar, att man kan försörja sig och inte har begått något brott.

Det råder inga tvivel om att detta är en seger för den socialdemokratiska migrationspolitiken. Framför allt är det bra för Sverige, att vi äntligen kan få på plats en permanent asyllagstiftning som inte avviker från övriga EU-länder.

Det förutsätter att riksdagens partier agerar utifrån landets bästa och håller det man lovat, så att svensk migrationspolitik blir långsiktigt hållbar. Vi i Sverige ska ta vårt ansvar – varken mer eller mindre. Mottagandet måste ligga på nivåer som gör att vi klarar av integrationen och underlättar etablering.

Rikard Larsson (S), vice ordförande i socialförsäkringsutskottet och ledamot i migrationskommittén

Olle Thorell (S), riksdagsledamot för Västmanland


Det här är en debattartikel. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Vill du skriva en debattartikel? Skicka din debattartikel till redaktion@magazin24.se. Bifoga skribentens namn, adress och telefonnummer.

Det går bra att skriva under signatur.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-