Debatt
14:59 | 17 februari 2021

S: Ingen ska dö till följd av sitt arbete

Debattartikel från Socialdemokraterna.

Ingen ska behöva dö på sitt arbete i något län, men ingen ska heller behöva dö av sitt arbete. Därför utvidgar regeringen nollvisionen mot dödsolyckor till att även innefatta dödsfall till följd av arbete.

Varje år dör tusentals människor i Sverige i förtid på grund av arbetsrelaterade sjukdomar. Det handlar om exponering för farliga ämnen, ohälsosam och långvarig stress i arbetslivet och det sker dessvärre även här i Västmanland. Därför är en utvidgad nollvision ett av fyra prioriterade mål i regeringens nya arbetsmiljöstrategi.

I genomsnitt förolyckas en person varje vecka i Sverige till följd av en olycka i sitt arbete. Det är anhöriga som aldrig mer får se sin partner, förälder, barn eller syskon komma hem. Arbetsgivare, staten och samhället behöver vidta konkreta åtgärder för att ingen ska dö på jobbet. För att förbättra säkerheten på våra arbetsplatser har den socialdemokratiskt ledda regeringen kraftigt förstärkt resurserna till arbetsmiljöpolitiken under de senaste åren.

Över 150 nya arbetsmiljöinspektörer har anställts på Arbetsmiljöverket. Nu görs 10 000 fler arbetsmiljöinspektioner årligen jämfört med för fyra år sedan. Arbetsmiljöverkets inspektioner är viktiga för att säkerställa att arbetsgivare vidtagit alla åtgärder som går för att förhindra allvarliga tillbud och olycksfall.

De som jobbar i välfärden var redan innan pandemin överrepresenterade i sjukskrivningar på grund av stressrelaterad ohälsa och ohälsosam arbetsbelastning. Pandemin har för många haft ytterligare negativ påverkan för arbetsmiljön. En viktig del av att bekämpa den arbetsrelaterade dödligheten är därför att förbättra arbetsvillkoren för anställda inom välfärden.

Det handlar om fler trygga anställningar i Västmanlands kommuner, tid för återhämtning och delaktighet i arbetsmiljön. Socialdemokraterna kommer att fortsätta prioritera välfärden framför nya skattesänkningar. Att skapa en bättre arbetssituation för de anställda kommer att vara en integrerad del av varje satsning som vi gör på välfärden.

Ingen ska behöva bli sjuk, skada sig eller dö av jobbet. Vi socialdemokrater kommer outtröttligt fortsätta kämpa för en trygg och säker arbetsmiljö, för att svenska löntagare ska kunna komma hem efter jobbet – friska och hela.

Eva Nordmark, arbetsmarknadsminister (S)

Anna Johansson, ordförande i Arbetsmarknadsutskottet (S)

Per Ågren, facklig ledare Socialdemokraterna i Köping

Lena Söderberg, facklig ledare Socialdemokraterna i Västerås

Andreas Hellström, facklig ledare Socialdemokraterna i Fagersta

Aneth Arvidsson, facklig ledare Socialdemokraterna i Skinnskatteberg

Joakim Rönnberg, facklig ledare Socialdemokraterna i Arboga

Dan Stigenberg, facklig ledare Socialdemokraterna i Kungsör

Kristina Nyberg, facklig ledare Socialdemokraterna i Sala


Det här är en debattartikel. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Vill du skriva en debattartikel? Skicka din debattartikel till redaktion@magazin24.se. Bifoga skribentens namn, adress och telefonnummer.

Det går bra att skriva under signatur.

Från löpet

Dagens lunch

Grattisannonser

Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-