Debatt
13:22 | 25 mars 2024

Svar på Karl Beijboms krönika om välutbildade politiker

Per Ågren replikerar på söndagskrönikan ”Vi behöver fler välutbildade politiker”.

Per Ågren (S), kommunstyrelsens ordförande i Köpings kommun.

Under söndagen (den 24 mars) publicerades en krönika med rubriken ”Vi behöver fler välutbildade politiker” skriven av Karl Beijbom på Magazin24:s sajt. Du kan läsa den här. 


Nu svarar Per Ågren (S), kommunstyrelsens ordförande i Köpings kommun, på krönikan: 

Så kom den då äntligen.

Karl Beijboms tydliga ställningstagande att en lågutbildad person inte bör göra sig besväret att engagera sig politiskt. Tack Karl för att du så tydligt visar vem du egentligen är och vilka åsikter du står för.

Krönikan dryper av klassförakt. En simpel arbetare ska inte tro att hen förstår bättre än den välutbildade krönikören. Jag tror, trots min ringa utbildning, att många industriarbetare, många undersköterskor och andra yrkesgrupper i vår kommun som inte har högskolepoäng faktiskt tar illa upp. Antydningen att lågutbildade/lågavlönade bara ser ett politiskt engagemang som en källa till inkomst via arvoden är, för att uttrycka det milt, en riktig käftsmäll till alla som faktiskt engagerar sig för att göra skillnad. Det finns andra erfarenheter som är viktiga. Allt hänger inte på om man har studerat efter gymnasiet.

Utbildning leder inte alltid till bildning vilket tyvärr visar sig tydligt hos vissa som anser sig lite finare än andra, och gärna delar med sig av det.

För övrigt noterar jag att krönikan är dåligt underbyggd. Ingenstans har jag uttalat mitt helhjärtade stöd till varken person eller företag. I en intervju med Magazin24 , 18 september 2023, fick jag frågan om mitt förtroende för Torsten Granberg förändrats efter alla skriverier. Mitt svar var att ”mitt förtroende för Torsten Granberg är likadant idag som det var igår”. Om Karl Beijbom genom det tolkar in ett helhjärtat stöd för någon så får det stå för honom själv.

Mitt, och mitt partis ställningstagande i frågan om en etablering av en vätgasfabrik i Köping har hela tiden varit densamma.

Vi Socialdemokrater välkomnar etableringar i Köping. Vi välkomnar nya arbetstillfällen och vi välkomnar ny teknik. Vi ser det som positivt att vi kan få tillgång till spillvärme i vårt fjärrvärmenät. Om det i det specifika fallet visar sig vara en olämplig placering enligt mark- och miljödomstolens bedömning, så kommer inte en etablering ske på den platsen. Det har jag och mitt parti hela tiden varit väldigt tydliga med.

Per Ågren, KSO Köping, industriarbetare sedan 17 års ålder,
stolt medlem i IF Metall


Det här är en debattartikel. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Vill du skriva en debattartikel? Skicka din debattartikel till debatt@magazin24.se. Bifoga skribentens namn, adress och telefonnummer.

Max 3 600 tecken. Det går bra att skriva under signatur.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-