Krönika
06:45 | 19 november 2021

Grundkurs i grundlurad – lektion ett

Jan Kallberg skriver om vindkraftsfrågan.

Kommunalrådet Annika Duàn säger öppet till folk i hennes omgivning att jag är “oförskämd och elak” men det enda jag gör att peka ut att Tretjärnsbergets industriella vindindustri, med efterföljande industriers etablering, inte gynnar Köpings kommunivånare och er miljö.

Jag lämnar åt er, kära läsare, att göra er bedömning om jag är “oförskämd och elak” men en sak kan jag säga att jag är inte ute efter att skada er livsmiljö – en skada som återställs först vid nästa istid. Om det ligger mig last att värna er livsmiljö och era ungars framtid, då är jag okej med det.

Försiktighetsprincipen i allmän förvaltning är att man skall inte ta onödiga risker för medborgarna och agera utan belagda fakta i beslutsfattandet. Det har genomsyrat svensk offentlig förvaltning i över hundra år.

Om man är osäker hur ett långsiktigt beslut påverkar medborgarna skall man välja det säkraste vägen framåt. Kommunledningen vet ingenting om framtida fördelar med industriell vindkraft.

På 1300-talet lade den engelske fransiskanermunken William av Ockham grunden för en av vetenskapens grundläggande principer – byt aldrig ut det som är belagt med det du inte vet om det är sant.

Kommunalrådet Annika Duàn, och hennes stödhjul högvälborne kommunalrådet borgaren Ola Saaw, gör exakt detta.

De byter ut vad vi alla vet mot något de inte vet, exakt det motsatta vad varit känt sedan 1300-talet för som grunden att förstå världen, när man föredrar en fiktiv fördel som OX2 lovat mot en definitiv skada.

Att kommunledningen tänker säga ja till vindkraftindustrin är uppenbart eftersom OX2 fortsätter byggprocessen utan ett enda tecken till att slå ner på takten.

Byt aldrig ut det som är belagt med det du inte vet om det är sant

I debatten om storskalig industriell vindkraft har Duàn envist hävdat att OX2 vindkraftindustri kommer att ge elektricitet till Köpings kommuninvånare – och underförstått till ett överkomligt pris.

Välkommen till grundkurs för grundlurad – lektion ett. Kommunalråden har bänkarna längst fram.

Foto: Pixabay

Så här fungerar OX2 affärs­modell. Den har OX2 upprepat flera gånger och det är det som sker just nu.

• Steg 1: Hitta en kund som köper “grön el” från industriell vindkraft på långtidsavtal så att du kan visa för banken att du har en kund redan som garanterar att minst hälften av den tänkta energiproduktionen på långstidskontrakt.

Gå med bankens pengar till en stor markägare och erbjud ersättning – som här Sveaskog.

• Steg 2: Leta bland kommuner som normalt inte gör något vidare ifrån sig, bottenserien på företagsrankingen brukar ge en indikation, kom med “vindkraftparken” som en kanonaffär där en annars medioker kommun kan framstå som “ledande” och i “framkanten”, lova guld och gröna skogar.

Ni tre på första bänken i grundkursen för grundlurad är OX2:s steg 2. Säg hej till kommunledningen.

Det är så fräckt att det är svårt att förstå för oss vanliga människor   

• Steg 3: OX2 betalar någon miljon kronor till ett konsultbolag som tar fram en miljökonsekvensutredning utan några som helst konsekvenser för de stackars satar som är kommuninvånarna nedanför de 26 stycken 300-metersvinturbinerna.

Dra det för kommunledningen som inte förstår sitt eget bästa.

Bygg.

• Steg 4: OX2 kränger hela anläggningen till de slutliga ägarna, investmentbolaget, och tjänar 150-250 miljoner kronor på att man mitt framför ögonen på er fått livsmiljö och era ungars framtid gratis av en rudimentär obildad kommunledning som applåderat under hela resan. Det är så fräckt att det är svårt att förstå för oss vanliga människor.

I Köpings kommunfullmäktiges sammanträde 25 oktober sa Annika Dùan att de besökt vindkraftindustrin i Norberg, att alla i Norberg var så nöjda och de till och med sagt att de kunde fått höjda fastighetsvärden när norbergsborna nu bodde bredvid dessa vindturbiner.

Verkligen? Kanske inte.

Vart går elen från Norberg och vem äger anläggningen?

Hälften av elen går på långtidskontrakt till ett internationellt dataföretags datahallar i Europa

Det tar 5 minuter på Internet att få fram – det är öppna uppgifter från bolagsrapporter. Vindkraftindustrin i Norbergs ägare är Enlight Renewable Energy, med säte i Tel Aviv, som kan få två till fyra gånger mer b­etalt i Västeuropa för elen än vad svenska elkunder idag betalar för elen. Hälften av elen går på långtidskontrakt till ett internationellt dataföretags datahallar i Europa som säljer “gröna molntjänster” och resten säljs på en börs för elföretag som heter Nordpool.

Priset på el som säljs vid elbörsen Nordpool går aldrig så lågt att det är under det dubbla av vad du nu betalar för elen, oftast är det tre-fyra gånger högre än din elräkning idag. Antagligen stannar inte en enda kilowatt i Norberg.

Annika Duàn försöker intala dig, och dina grannar, att elen från Tretjärnsberget kommer att stanna i Köping och vara billig.

I så fall måste det internationella investmentbolag i Tel Aviv vilja sälja elen med 50 till 75 procents rabatt till Köping mot det pris de kan få på europamarknaden.

Lyssna på ordet – investmentbolag. Två ord: investment och bolag. Självklart kommer de att eftersträva maximalt pris.

Det enda dessa gigantiska vindkraftindustrier leder till att på sikt blir elpriset i Sverige detsamma som på kontinenten och elräkningen två till fyra gånger högre.

Går du på detta har du en bänk i grundkurs för grundlurad bredvid fejkborgaren och det k-märkt­a kommunalrådets arvinge.

Det var lektion ett i grundkurs för grundlurad.


Det här är en krönika. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-
ANNONS: Test innehåll med länk
Läs allt här Magazin24