Krönika
14:23 | 2 mars 2019

Hur bra har vi det inte?!

Jan Kallberg skriver om saker som inte var bättre förr.

Jag skall ge dig något och fundera på – vad vi egentligen åstadkommit som civilisation och vad denna civilisation har att erbjuda som var otänkbart bara några decennium eller sekel tillbaka.

Du kan parkera vid Ströbohög och kliva ur bilen. Titta på gärdena och diken ute på fälten – lera, lera, lera, snö, is, kallt skitigt vatten – och lite dött gräs i kylslagen omslutning. Det var stenåldersmänniskornas verklighet, det var medeltidens verklighet och nästan så fram till modern tid.

På stenåldern var det till och med värre för det var inte ens plöjt och man fick gräva med händerna. Stenåldersborna fick röra sig upp till femton kilometer om dagen för att hitta rötter, nötter och någon självdöd fågel som ramlat ner från en tall. 

När du står där vid Ströbohög och stirrar på leran kan du vända dig in mot den stora handels och sjöfartstaden Köping – en stad fylld med rena lakan, centralvärme, ananas, Arbogaöl, biff á la Lindström, badkar med varmvatten, ett sjukhus som tar hand om dig och tandläkare med bedövning. Vi glömmer så snabbt hur bra vårt samhälle är och hur billigt man kan köpa saker – i en värld som började som is, lera och skitigt dikesvatten.

Därför håller jag inte med om all hysteria om att saker bli sämre till den grad att det blivit outhärdligt – för vi har fortfarande långt kvar till där allt började med lera, lera, lera, snö, is, kallt skitigt vatten – och lite dött gräs i kylslagen omslutning.

Politiken tar åt sig äran

Dagens unga människor har rest i Europa, de har varit vid Medelhavet, en del till om med badat i thailändska varma vatten till jul. Så sent som när jag växte upp fick man vara jäkligt glad om man en gång om året fick komma till Wessels i Lillån – straxt norr om Ö­rebro. De flesta år kom man inte ens dit utan högst till Sko-Ruben till jul.

När min farsa växte upp i Solmyra saknade de skaplig väg, telefon och elektricitet och det är inte Birger Jarl och medeltid utan tidigt svenskt 1940-tal. Telefon och elektricitet kom 1943 och skaplig väg först på 1950-talet. Även om vi f­okuserar på nedsliten infrastruktur, klotter och att hur folkhemmets gyllene förmåner successivt gröps ur är det mycket som likväl har blivit radikalt bättre de senaste hundra åren. 

Givetvis tar politiken åt sig äran, det är på vilket sätt de överhuvudtaget kan bli omvalda, men den verkliga nyttan har skapats av ekonomisk tillväxt, landvinningar i teknik och medicin. Självklarheten som pencillin och antibiotika har bara funnits i mindre än hundra år. 

Det är bara några generationer sedan det kunde vara dödligt att skära sig ett sår som blev infekterat, att trampa på en rostig spik och att en förkylning utvecklades till lunginflammation.

Stå emot totalitära krafter

Jag säger inte att folk är överdrivet bortskämda, för det finns många som har det jobbigt, försöker och strävar men lever från hand till mun, men det jag säger är att vi ofta glömmer att generellt har befolkningen idag det mycket bättre än tidigare. 

Enkla saker som förut kostade mycket att få, var inte tillgängliga och idag har vi stora friheter att välja vårt eget liv. 

Människor kan säga vad de vill utan att känna ett fysiskt hot eller bli avtvingade att avsäga sig sin uppfattning för att den går emot förtryckande grupperingar och olika former av d­ominerande makt. 

Men allt detta är inte givet av någon naturlag – för då hade det redan inträffa­t under stenåldern. 

Det samhälle som vi dag har, hur det fungerar, är summan av generation av människors arbete, frihet, idérikedom, dådkraft och idoghet. 

Saker som detta kommer inte från ingenstans. Därför är det viktigt att stå upp för åsiktsfrihet där vissa får lära sig ta illa upp för man är inte tolerant nog, fritt näringsliv som ställer mat på bordet, tillväxt som ger resurser för offentlig sektor – och att vi inte låter totalitära krafter få oss att sluta respektera varandra. 

Tänk på: håll dig till ämnet, håll god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-