Krönika
06:00 | 14 juli 2024

Nya regler för en mer offensiv fotboll

För få mål gör fotbollen tråkigare. Några få regeländringar skulle ge fler mål. Det skulle gynna fotbollen som idrott och glädja publiken.

Vilken idrottssommar! Först EM i friidrott, med Guld till Armand Duplantis – den främste bland alla guldmedaljörer, med ständigt nya världsrekord. Sedan EM i fotboll utan Sverige, en fotbollsnation som i dag är på dekis och som inte platsar i ett EM, fastän antalet lag ökats från 16 till 24. I kväll, söndag, spelas finalen mellan Spanien och England.

Snart börjar OS i Paris, då Armand Duplantis i stav liksom Sara Sjöström i simning borde ge oss två säkra guld. Denna sommar är toppen för varje idrottsnörd, oavsett om solen skiner i Sverige eller inte.

Karl läser upp dagens text – lyssna här!

Vi är många, tillräckligt gamla, för att alltid minnas sommaren 1994, då ”Sverige grävde guld i USA”. Vilket lag, vilket spel, vilken kamplåt….Brons till Sverige efter 4-0 mot Bulgarien i matchen om tredje pris. Thomas Ravelli, Tomas Brolin, Martin Dahlin….Brasilien vann VM-finalen med 3-2 efter straffar mot Italien, i en match där ställningen var 0-0 efter ordinarie tid.

Vi som är ännu äldre minns VM-finalen 1958 mellan Sverige och Brasilien på Råsunda. I min barndomsstad Köping samlades vi ungar, som inte hade TV hemma, på Widéns konditori (i dag Sjömans). Jag tjatade och fick 1 krona och 25 öre (priset på en läsk) av min snälla mamma för att kunna gå på kondis och se matchen.

Pele, världsstjärna vid 17 års ålder, vid VM i fotboll 1958.

Brasilien vann med 5-2. 17-årige Pelé etablerade sig som världsstjärna. Väl hemma tackade jag mamma att jag hade fått se matchen – och lämnade tillbaka slanten jag fått. Den enda servitrisen hann aldrig ta upp min beställning av en Coca Cola. Jag hade fått se matchen på kondis gratis. De svenska stjärnorna Kurre Hamrin, Gunnar Gren, Nacka Skoglund…glömmer jag aldrig…

I kväll, söndag, spelas EM-finalen i fotboll i Tyskland mellan Spanien och England. Hur skall det gå? Vem hejar jag på?

Om, om, om fotbollen vill behålla tjuskraften hos en stor, internationell publik, måste vi få se fler mål. Ju snyggare mål, desto bättre. Min åsikt är att vi får se alldeles för få mål i dagens internationella fotboll.

Tacka vet jag finalen i Champions League mellan Real Madrid och Eintracht 1960. Spanjorerna vann mot tyskarna med 7-3. Tio mål i en finalmatch i en internationell cup!

Det var sannerligen en sevärd match!

Här är mina högst personliga tankar kring hur vi skulle kunna få fler mål i fotboll.

1.

0-0 borde ge noll poäng till båda lagen. När matchen börjar har båda lagen 1 poäng var, utan att ha presterat någonting. Det är mål som vi i publiken vill se. 0-0 borde ge 0 poäng till båda lagen.1-1, 2-2, 3-3 (etc) skulle ge 1 poäng till båda lagen. Seger skall ge 3 poäng, som i dag.

2.

Vid förlängning borde Golden Goal gälla. Det lag som gör första målet i förlängningen 2 x 15 minuter har vunnit matchen. Då slipper vi straffsparkarna, som så många fotbollsälskare hatar. Tur, slump, nerver, tillfälligheter skall inte avgöra en match, tycker många. Om det är oavgjort efter förlängning – då blir det straffsparkar, som i dag.

Själv tycker jag att straffsparkar är matchens absoluta extas. Alltid lika spännande…Men – om något lag gjort mål i förlängningen behövs inte straffsparkar. Matchen är avgjord.

Straffsparkar skapar olycksbarn och hjältar för alltid. Under VM 1974 mötte Sverige vårt södra grannland Polen i det andra gruppspelets första match. Sverige gjorde en bra match men förlorade med matchens enda mål. Staffan Tapper missade en straff mot Polens målvakt Jan Tomaszewski.

Thomas Ravelli räddar Rumäniens sjunde straff och tar Sverige till VM-semifinalen i fotboll i USA 1994. Hos alla fotbollsälskare som såg matchen sitter Ravellis målvaktsräddning fastklistrad på näthinnan för alltid.

3.

Offsideregeln borde förändras. Om både framspelare och målgörare befinner sig innanför straffområdet – då skall inte offside utdömas. Då blir det godkänt mål när det blir mål, även om målgöraren (med dagens regler) befinner sig offside. Om försvaret låter en spelare stå närmast målvakten, får försvaret ”skylla sig själv” – om framspelaren befinner sig innanför straffområdet liksom målgöraren.

4.

VAR betyder Video Assistant Referee – assisterande videodomare. Med hjälp av videokameror granskas beslut i efterhand, som tagits av eller undgått huvuddomaren på planen. VAR är kontroversiellt och mycket omdiskuterat.

Min åsikt är att domaren dömer. Om huvuddomaren är tveksam, skall han DIREKT efter händelsen bege sig till en TV-skärm och se händelsen i repris. I dag kan spelet fortsätta i någon minut, varefter en ”osynlig kommitté” slår larm och önskar en VAR-bedömning.

Fel! Bara domaren dömer, bara domarens eventuella osäkerhet skall leda till DIREKT analys via uppspelade bilder.

Vem hejar jag på i kvällens final mellan Spanien och England? Måste erkänna att jag är kluven.

England är trots allt ”fotbollens moderland”, som bara vunnit en enda titel – VM på hemmaplan i England år 1966. För allt som England betytt för fotbollen här i världen förtjänar England att vinna.

Spanien spelar en vackrare fotboll. Det är elegans, artisteri och individuella prestationer vi vill se, fastän fotbollen är en lagsport.

Lamine Yamal, världsstjärna vid 17 års ålder, vid EM i fotbioll 2024.

Det vore härligt att få se Lamine Yamal, 17 år gammal, göra det avgörande målet för Spanien, gärna på ett långskott, stolpe och in.

Och en ny Pelé vore född, som vi i den stora fotbollspubliken kan njuta av många år framöver.

Men, som den diplomat som jag innerst inne vill vara:

Låt bästa laget vinna EM i fotboll i kväll.

Kommentera artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-
GRATISTIDNINGARNA

Magazin24 – Årets lokala insats 2023

Magazin24 – Årets gräv/artikelserie 2023

Magazin24 – Årets lokalsajt 2020