Fotboll
17:46 | 3 juni 2021

Full fart framåt och stora profiler – Arboga Södra ska spela utan bromsar

Inför fotbollssäsongen: Arboga Södra.

Arboga Södra-tränaren Mikael Wiker. Foto: David Eriksson

“Osäkert men spännande”, så beskriver Södras tränare Mikael Wiker läget inför lördagens division 3-premiär. Säsongen 2021 är Wiker, som gör sin tionde(!) raka säsong som huvudtränare för Arboga, i princip den enda konstanten.

Annars är förutsättningarna som hämtade ur leken hela havet stormar: Laget har bara hunnit träna fem veckor ihop och kliver in i seriespelet utan att ha gjort en enda träningsmatch. Den kanadensiske förstemålvakten som Södra håller på att värva kanske inte hinner bli spelklar till premiären; de måste få loss honom från en klubb i Italien och pappersarbetet tar tid.

Därtill har flera namnkunniga spelare lagt skorna på hyllan. Lördagens motståndare, Syrianska Eskilstuna, är ett av tre lag som Wiker pekar ut som favoriter till att vinna serien, tillsammans med Torsby och Säffle.

– Det är lite osäkert var vi står nu. Man hade gärna haft någon månad till att förbereda sig, säger Södratränaren till Magazin24.

Sebastian Sallanto. Foto: David Eriksson/Arkiv

På pluskontot har laget flera rutinerade profiler. Försvaret kommer att styras av förre Spanien-proffset Edier Frejd. Framåt får Devis Grabus, “Rio” Babovic och kompani sällskap av nyförvärven Sebastian Sallanto och Shadi Ibrahim – två välkända namn för de som följer den lokala fotbollen.

Med den anfallsuppsättningen att tillgå vågar Mikael Wiker utlova offensiv fotboll.

– Vi har ju öst in mål och det vet folk om, att går de och tittar på Arboga kommer de att få se mål. Den här klyschan om att det skönaste som finns är att vinna med 1–0 köper jag inte… Jag vinner hellre med 4–3.

Vad har ni för målsättning den här säsongen?

– Vi ska sikta på en bättre placering i år och inte behöva ha kniven mot strupen i sista omgången. Vi vill vara med på övre halvan och tugga lite, säger Wiker.

Södratränaren spår att Syrianska, Säffle och Torsby kommer att göra upp om seriesegern – och att det är hugget som stucket mellan de nio lagen bakom.

– De tre lagen sticker ut lite, sen är det nog ganska jämnt skägg mellan de andra. Jag tror väl nästan att serien kan vara lite sämre i år.

Shadi Ibrahim, här i Köping FF-tröjan säsongen 2019. Foto: David Eriksson/arkiv

En annan utmaning blir seriens upplägg. I fjol avgjordes division 3 som enkelserie på grund av pandemin. I år avgörs den över 22 omgångar, med start i juni och med sista omgången i slutet av november.

– Jag tycker det är jättekonstigt. Vi ska spela fyra matcher nu i juni för att ha uppehåll en månad, och sen blir höstsäsongen fyra månader. Förstå att åka till Torsby den 21 november… Det kommer ju vara snöstorm på planen!

Hur förbereder ni er inför det?

– Vi tänker kortsiktigt. Nu har vi bara fokuserat på de fyra första matcherna. Vi ska komma så väl förberedda vi kan till dem och försöka få ihop laget.

Hur är känslan inför premiären, med tanke på att ni inte har spelat några träningsmatcher?

– Det är lite osäkert, men spännande. Det vore en sak om vi hade haft exakt samma lag som förra året. Nu är det många nya som ska in. Men nyförvärven är inga juniorer… De har varit med förr och vet vad som krävs.


Fakta: Arboga Södra säsongen 2021

Serie: Division 3 Västra Svealand

Placering i fjol: 8:e plats i division 3 Västra Svealand

Tränare: Mikael Wiker

Nyckelspelare: Edier Frejd, Dervis Grabus, Rijad Babovic

Nyförvärv: Shadi Ibrahim (Kungsör), Edier Frejd (comeback), Sebastian Sallanto (Forsby), Kevin Kambame (Kungsör)

Spelarförluster: Joakim Brunnberg (Kungsör), Emil Björklund (Köping), Gustav Gustafsson, Oskar Ålgars, Linus Järpenberg, Erick Dominguez


Fotnot: Arboga Södra har en kanadensisk målvakt på väg in, men han är i skrivandes stund inte spelklar.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-