KRÖNIKA
18:00 | 10 juni 2023

En högkänslig introvert persons bekännelse

Nog är jag glad att jag kan känna mycket känslor.

Men det här med att identifiera sig som en högkänslig och introvert person har även sina nackdelar, och för med sig många missförstånd.

Att vara högkänslig är ju för det första inte ett val, utan ett medfött och mer känsligt nervsystem.

Vilket innebär att dessa personer tar in och känner mer än genomsnittet. Även fast det är uppemot en fjärdedel av befolkningen som är högkänsliga (och ja, fördelat ganska jämnt mellan kvinnor och män), så kan vi uppfattas som irrationellt överkänsliga. För visst har vi nära till våra tårar, oavsett om det handlar om glädje, sorg eller ilska. Men jag tolkar inte det som synonymt med överkänslighet.

Vanliga missförstånd är att högkänsliga är blyga och introverta. Men det är väldigt förenklat sagt.

Men visst kan det stämma till viss del, då 70% av alla högkänsliga är introverta, och jag inkluderat, men det innebär varken att alla är blyga och introverta. Det många däremot inte vet att det finns så många fler lager till högkänslighet än att vi känner våra känslor lite mer.

Så låt oss nu bena ut ett och annat angående hur det är att vara högkänslig och hur vi faktiskt tolkar och försöker att hantera olika situationer.

Man kan generaliserat säga att högkänsliga tar lättare saker personligt. Anledningen till det är för att vi analyserar både det som sägs, men även det som inte sägs på djupet. Ansiktsuttryck, kroppsspråk och tonlägen är även de tre saker som får sig en djupanalys vid olika situationer. Och sist men inte minst, så har vi benägenheten att tolka saker åt det negativa hållet.

Att få en kommentar från chefen, eller ens kollega, kan exempelvis innebära att den högkänsliga kommer spela upp scenen i huvudet, analysera kroppsspråk och tonläget och automatiskt landa i att det var en negativ ton, och att kommentaren handlade om så mycket mer än vad orden faktiskt sa, eftersom det som inte blev sagt även vävts in i analysen.

Det är bland annat i dessa lägen som den högkänsliga missuppfattar den andra personen och situationen. Som högkänslig och introvert är jag dessutom väldigt beskyddande av min energi, och försöker så gott jag kan att inte ödsla den på fel situationer. Men det är inte så enkelt i praktiken, för det kan ta veckor att helt komma över en situation där jag känt sig utsatt eller obekväm. För många situationer laddar ur en totalt, oftast sociala event med människor vi inte är helt trygga kring. Eller situationer där vi upplevt negativitet, missuppfattad eller ej.

Såklart finns det även situationer där människor även laddar upp oss, vi behöver inte hundra procent ensamtid för att bli människor igen.

Men i situationer där vi känner oss attackerade av en annan person, högkänslig som icke-högkänslig, är det viktigt att komma ihåg att hur den personen agerar säger mer om den och dennes välbefinnande än vad det gör om dig. Och oavsett vad vi gör, så kommer det alltid att finnas de som inte tycker om oss. Du är bara huvudkaraktären i ditt eget liv, inte i någon annans.

Jo jag vet, lättare sagt än gjort. Och trots att jag kan intellektualisera att det du säger handlar mer om dig än om mig, och om du använder en hård ton eller ett speciellt ansiktsuttryck oavsiktligt, när jag pratar med dig, så kommer jag inte lyckas sluta ta det personligt. För det ett medfött känsligt nervsystem som gör mig till den jag är. Och ärligt talat så hade jag inte velat ha det på något annat vis.


Det här är en krönika. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Tänk på: håll dig till ämnet, håll god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-