Kolbäck
19:44 | 2 november 2019

1300 besökare vid årets första julmarknad

Den här helgen bjuder Westerqvarn in till årets första julmarknad i regionen. 1300 besökare – plus utställare och barn – räknades in under den första av två marknadsdagar.

Många former och storlekar av tomtar och vättar trängdes förstås på borden vid årets julmarknad i WesterQwarn.

Under allhelgonahelgen hålls årets första stora julmarknad i regionen. Westerqwarn är först ut.

– Varför ordnar ni julmarknad redan i början av november?

– Dels vill vi ha en egen helg för att inte konkurrera med andra större julmarknader i trakten, menar Joakim Graning som äger och driver Westerqwarn Pub & Restaurang AB. Redan nästa helg är det ju dags för nästa större julmarknad, i Färna.

– Efter den här helgen behöver vi dessutom fokusera på planeringen av julbord som ska igång 22 november. Vi har nästan 4000 julbordsgäsater bokade redan nu; mer än 800 fler än förra året vid den här tiden. Vi kör traditionellt och det verkar folk gilla.

80-tal utställare

Årets julmarknad på Westerqwarn har ett 80-tal utställare. Det är fullt på alla våningarna i kvarnen och en stor yta utomhus.

– Nästa år kommer vi att utöka med fler som säljer matvaror, berättar Joakim. Då kommer vi att använda även scenområdet för marknadsstånd.

Att förbereda ett så stort evenemang tar tid. Redan för ett halvår sedan startade planeringen.

– Det är mycket som måste klaffa, konstaterar Joakim. Det är också viktigt att det finns en bredd på utbudet och förstås att uställarna verkligen visar och säljer hantverk. Det måste vara genuint och traditionsenligt på julmarknaden i ett sådant här fantastiskt hus med långa anor.

Något för alla – inte minst för barnen

På julmarknaden finns något för alla. Barnen gladdes alldeles speciellt åt att få träffa Jultomten på nedersta våningen, men även brandmän som visade sin brandbil samt ponnyridning utanför.

Att julmarknaden på Westerqvarn är populär märks på tillströmningen av besökare. Redan en kvart innan öppningsdags började folk köa och det var en jämn ström av människor hela dagen. 1300 besökare kunde Joakim och hans medarbetare räkna in vid dagens slut, plus barn och utställare.

Utställarna Magazin24 talade med bekräftade Joakims känsla att första dagen varit lyckad. Alla verkade trivas och de flesta sålde bra. Många har varit med i flera år på julmarknaden och planerar redan att vara med även nästa år.

Ikväll laddar både Joakim, hans personal och utställarna om inför söndagen, då portarna till Westerqwarn kl 10 slås upp för dag två av julmarknaden.

Från löpet

Dagens lunch

Grattisannonser

Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-