KRÖNIKA
18:00 | 20 januari 2023

I väntans tider

Plötsligt är helgerna över och nu börjar den tid som enbart kan sammanfattas med väntans tider.

Vi väntar på våren med värme, ljus och hopp om sommar.

Vi väntar på att de som sagt så mycket vad de skulle göra om de blir valda, nu när de är valda börjar leverera resultat. Sverige har aldrig exporterat så mycket elektricitet som i år, vi väntar på att det skall sluta så att folk kan få elräkningar som inte skjuter hål i månadsbudgeten. Allt detta är bara väntan.

Nu är årsinflationstakten över 10 procent enligt statistiken från december. Riksbanken säger sig ha ett mål att inflationen skall vara 2 procent.

Här har de något att jobba på och vi bara väntar på att det skall bli en förändring. När man lägger ihop ihop allt vi väntar på – ordning i skolan, lägre vardagskriminalitet, bättre integration, allt det som politiken utlovat – blir det nästan så att väntan är det övergripande temat för hela säsongen.

Det blir inte bättre att det utlovade Överskottsbolaget i gamla Skinngubben aldrig öppnar, och folk sneglar ner varje gång de snurrar runt i rondellen i hopp om billigt tvättmedel och chansen att köpa kilovis med godis, och det blir bara mer väntan.

Det är ett enda stort stillestånd. Som en vinterfiskare som väntar på att sjön skall läggas sig och det fortsätter bara vara öppet vatten.

Därför vore det fel att skriva en berättelse om ändring, förändring och rörelse, för detta är verkligen den tid då inte mycket händer. Fotbollarna är inlåsta på Vargheden, stilla flyter Hedströmmen och pyttipannan som dagens rätt smakar precis som den gjorde i oktober. Fast det är en sak.

Det vi inte borde vänta på är att kommunen slutar interenrekrytera chefer och chefstjänstemän. De flesta kommuner gör det idag. Och en utvald samling människor internrekryteras härs och tvärs i kommunen, särskilt efter inte gjort så bra ifrån sig i ena hörnet internrekryteras de till andra hörnet av verksamheten.

Precis som om kommunen utgjordes av enbart kommunen och helt ignorerar det faktum att över en 700 000 människor finns inom pendlingsavstånd. KAK ligger mest centralt i hela Sverige, det är inte Junsele, Fläsksele och Träsksele i Norrlands inland, det är bara att titta på kartan. Därför är det för mig ofattbart att kommunerna konsekvent internrektyrerar precis som det var tomt i samhället på kompetenta kandidater. I verkligheten är det tvärtom, samhället är fullt av kompetens och ambition, vilket Köpings kommun kunde dra nytta av genom att utlysa tjänsterna på den öppna arbetsmarknaden.

Hur många kunde inte söka tjänsten som näringslivschef om den utlystes? Är det inte 20, 30, eller 50 potentiella kandidater? Om man rekryterar på den öppna arbetsmarknaden får man moderna impulser, nya infallsvinklar, fräscha idéer och folk som säger emot när något idiotiskt förslag skall genomdrivas.

Givetvis är detta antagligen sett som en avvärjbar katastrof i Rådhuset så man internrekryterar de man vet håller med, som inte utmanar och låtsas som det regnar när det går snett. Det blir som ett Sovjetunionen i miniatyr där alla håller med och grupptänkande är norm. Om det hade varit två veckor efter Digerdöden med två överlevande i Himmeta och tre i Valskog skulle jag förstå att man internrekryterar i kommunal förvaltning men så är inte fallet.

Det finns ingen brist på kunnigt folk som kan konkurrera – låt dem konkurrera. Offentlig förvaltning är i grund och botten att serva allmänheten och uppbära folks pengar för att göra så. Att se till att de som leder och tar beslut om skattefinansierad kommunal service till allmänheten, vilket folk vill ha, är mest lämpade borde man inte behöva skriva ut.

Det borde Rådhuset kunna inse själva. Nu får ni bekänna färg i Rådhuset, vars namn antyder att det finns vägledning och kunskap för annars skulle det heta Förvillelsehuset, och se till att ni slutar internrekrytera polare. Ge folket en chans att konkurrera om de jobb folket betalar för. Är det ett så avancerat kakrecept?

Annars är allt ett enda stillestånd. Och vi fortsätter vänta. I väntans tider.


Det här är en krönika. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Tänk på: håll dig till ämnet, håll god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-