KRÖNIKA
15:00 | 9 februari 2024

Jens resa från musik till data

Jens Nylander, du kanske inte känner igen namnet, men han utvecklade en mp3-spelare för tjugo år sedan som hette “Jens of Sweden” som blev populär under några år.

Då var Jens en pionjär kring det digitala ljudet och musiken. Sedan kom konkurrenter, streamade tjänster och Jens mp3-spelare försvann med tiden.

Nu har Jens Nylander startat ett nytt företag och är igång igen som entreprenör. Nu drar Jens nytta av den moderna databastekniken.

Han, och företaget, samlar in tusentals, snart miljontals, kommunala fakturor från landets kommuner och nyttjar dataverktyg för att få fram information, sammanställningar och hitta slöseri och affärsmöjligheter.

Att det slösas i kommunerna behöver inte ha något uppsåt, det kan bara vara att det finns bristfällig information och kommunala tjänstemän/kvinnor kan inte veta allt. Varför har detta betydelse? Vad kan man få reda på i data? Jag ger fyra snabba påhittade exempel.

Först ut, du kan jämföra hyresnivåer mellan olika städer och kommuner där en kommun hyr av samma stora rikstäckande hyresvärd. Det gör att om den rikstäckande hyresvärden hyr ut till dagis under likartade förutsättning i Surahammar och Lindesberg, varför kostar det 20 procent mer per kvadratmeter och år i Surahammar?

Med den kunskapen kan Surahammars kommun omförhandla sina lokalkostnader och spara pengar. När kommunerna kan jämföra lokalkostnader med andra kommuner kan man spara stora pengar, särskilt som många kommuner sålt sina fastigheter och sedan hyr dessa åter en hyresmarknad under prispress uppåt med stigande ränte- och energikostnader.

Ett andra exempel är inköp av förbrukningsvaror. Vad betalar kommunen för däck till sina servicebilar, smålastbilar och pickuper – samtliga i kända dimensioner som man köper en drös av?

Genom att dataköra stora mängder fakturor från ett hundratal kommuner kommer du att se prisvariationer och hur olika upphandlingsmodeller fungerar.

Du kan se hur en kommun som verkar konsekvent få lägsta pris arbetar och köper in. Begär de offert varje gång? Har de ett ramavtal med en lokal däcksfirma? Har kommunen för att få det lägre priset förbundit sig att köpa en viss mängd däck och arbetstid att montera dessa däck? Samköper de däcken med andra kommuner?

Med den kunskapen kan kommunerna få fram det som är det smidigaste, prisvänligaste och det effektivaste sättet att köpa olika produkter.

Men drabbar det inte småföretagen när kommunerna börjar se över inköpspriser? Det behöver inte bli så eftersom när kommunerna vet mer vad de köper under ett år, när och hur mycket, kan den kunskapen ge företagen stabilare affärsrelationer med kommunen eftersom bägge kan efter ett vinnande bud planlägga leveranser och det ger företagen mindre osäkerhet och bättre möjligheter att förhandla med leverantören.

Ekonomisk vetenskap har länge hävdat att ju mer aktörerna på en marknad, köpare och leverantör, vet om marknaden desto effektivare blir marknaden, till gagn för bägge parter.

Ett tredje exempel är att när man datakör en stor mängd fakturor från många inköpande kommuner kan man upptäcka systematiska fel. I de datakörningarna av fakturainformation upptäckte Jens Nylanders företag att ett tryckeri i Stockholm utgav en katalog med kontaktuppgifter till olika kommuner och myndigheter.

Det fanns inget behov av katalogen och den trycktes i få exemplar, mest för att uppfylla kravet på att en kopia skall gå till Kungliga Biblioteket av allt som trycks. Metoden var enkel. Tryckeriet skickade ut en faktura som samtidigt var en orderbekräftelse som i det finstilta sa enkelt uttryckt att du har inte beställt detta men om du betalar är det en beställning.

Med dagens personalomsättning och allt fler som byter jobb, med ett stigande dokumentflöde ovanpå allt, så var det många som betalade i tron att det var en korrekt faktura.

Dessa fakturor för saker kommunerna inte hade beställt var inte på ett större belopp utan tillräckligt små för att det inte behövdes flera underskrifter men tillräckligt små för att det skulle bli riktiga pengar i slutändan för tryckeriet. Det visade sig att tryckeriet tjänat tio miljoner kronor per år på dessa fakturor utan att någon beställt – och det har pågått i snart tre decennier. Det är nästan 300 miljoner kronor sammantaget.

Det fjärde exempel är att det ger kommunerna en möjlighet att faktiskt visa medborgarna och skattebetalarna att de skattepengar man begär att få för att lösa gemensamma uppgifter faktiskt används på ett korrekt sätt.

Ett bra exempel är från Kanada där en minister i en av deras provinser, som motsvarar en småstat i storlek och befolkning, lade ut alla resekostnader och reseräkningar på nätet. Det är svårt att gnälla på något kommunalråd, därför att man inte vet, när man ser en reseräkning där de tagit tåget 2:a klass till Eskilstuna, ätit dagens, och tagit tåget hem. Ett öde man själv vill slippa.

Jag har aldrig gillat Eskilstuna, ni får gärna göra det, men är inte Eskilstuna unikt tråkig stad – som Bollnäs och Skutskär? När du får transparens och folk ser att resurser används rätt ökar deras förståelse för kommunal verksamhet.

Vad innebär ökad förståelse mer än – det var ju bra? Människor som tror att saker sköts som de ska under de regler och styrmedel folket beslutat demokratiskt kallas legitimitet.

Det gör att vi som människor accepterar det valda styret som varande av folket och för folket. För en demokrati är det viktigt.

Det ger även en tilltro till att alla behandlas lika och att det är en öppen förvaltning där du som kommunmedlem har insyn och kan påverka. Det leder till att fler vill vara fritidspolitiker och partierna återfår energi och blir bättre verktyg för folkviljan. Det är en serie av goda saker som blir den naturliga följden.

Detta är en möjlighet jag hoppas att våra kommuner hoppar på och ser till att deras fakturor blir en del av – till medborgarnas och skattebetalarnas bästa.


Det här är en krönika. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Tänk på: håll dig till ämnet, håll god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-