Västmanland
15:42 | 16 mars 2021

Planerade vaccinationer med AstraZenecas vaccin pausas

Rapporter om misstänkta biverkningar ska utredas.

OBS! Detta är en genrebild. Foto: Pixabay

Folkhälsomyndigheten meddelade under tisdagen att de har beslutat om ett uppehåll i användningen av Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Detta sker som en säkerhetsåtgärd fram tills det att den europeiska läkemedelsmyndighetens utredning om misstänkta biverkningar är klar.

”Det är högsta prioritet att vaccinerna som används har en hög säkerhetsprofil, vilket är anledningen till att Läkemedelsverket och EMA nu utreder de misstänkta fallen”, skriver Region Västmanland i ett pressmeddelande.

– Vi har på morgonen fått information om att Folkhälsomyndigheten pausar all vaccination med AstraZenecas vaccin tillsvidare. Orsaken är att man utreder ett eventuellt samband mellan en ovanlig form av blodlevringsrubbning och vaccinet, säger Jonas Ekström, överläkare och vaccinationssamordnare hos Region Västmanland.

Tisdagen besked medför att vaccinationsbokningen via 1177.se stängs tillfälligt.

– I Västmanland handlar det om cirka 3 500 invånare den här veckan och ytterligare 2500 under de kommande två veckorna som är inbokade för vaccination med AstraZenecas vaccin. Alla kommer att kontaktas eller få en kallelse med ny tid hem med posten. Exakt när, beror på tillgången av andra vacciner. Hör man inget så gäller den tid man fått för vaccination, säger Jonas Ekström.

Det här gäller för personer som fått sin första dos av AstraZenecas vaccin:

– Den som redan fått sin första dos av AstraZenecas vaccin behöver inte vara orolig, men ska vara observant på om man inom två veckor från vaccinationen får blåmärken eller hudblödningar (blå-röda prickar/fläckar i huden) utan att man slagit sig. Man ska då kontakta sjukvården för en bedömning, säger Jonas Ekström.

 

Från löpet

Dagens lunch

Grattisannonser

Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-