Västmanland
14:47 | 30 augusti 2021

Regionen börjar ta betalt för vårdbesök som utförs via telefon

Även avgifter för sena av- och ombokningar införs.

Köpings sjukhus. Foto: Region Västmanland/Arkiv

På onsdag, den 1 september, börjar Region Västmanland att ta betalt för vårdbesök som utförs via telefon. Samtidigt införs också avgifter för sena av- och ombokningar. Detta beslutades i regionfullmäktige tidigare i år.

– Avgiften gäller inte alla kontakter över telefon, utan endast de samtal som ersätter eller motsvarar ett besök, säger Anders Ahlgren, ekonomichef på Hälso- och sjukvårdsförvaltningen vid Region Västmanland, i ett pressmeddelande.

I dagsläget kostar det att få ett vårdbesök över videolänk, men nu införs alltså även en avgift för vårdbesök över telefon. Telefonbesöket kostar som ett fysiskt besök, vilket innebär 170 kronor inom primärvården och 340 kronor inom specialistvården.

”Båda avgifterna ingår i högkostnadsskyddet. Det är alltid vården som avgör om ett vårdbesök kan utföras på distans”, skriver Region Västmanland i pressmeddelandet.

På onsdag införs även en avgift för försent avbokade eller ombokade vårdbesök. Det här gäller från den 1 september:

  • Ett vårdbesök måste vara avbokat eller ombokat senast klockan 08.30 samma dag som det skulle ha ägt rum.
  • Ett vårdbesök som avbokas eller ombokas efter 08.30 betraktas som uteblivet. Det betyder att patienten faktureras en uteblivandeavgift på 270 kronor i primärvården och 440 kronor i specialistvården.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-