Surahammar
Riksdagsledamoten Olle Thorell (S) från Surahammar ligger bakom #HumorMotHat. Foto: Björn Blomgren

Olle Thorell bekämpar näthatet med humor

Riksdagsledamoten från Surahammar: "Man kan möta hat med glimten i ögat"

Riksdagsledamoten Olle Thorell (S) från Surahammar är en av de politiker som lyckas bryta igenom bruset i sociala medier. Det har gjort honom till en måltavla för nättroll. Ett faktum han vänt till sin fördel genom att bemöta hatet med syrliga, men humoristiska, repliker.

– Man måste kunna visa andra sidor än att bara vara en trist typ i kostym, säger han till Magazin24.

Surahammar visar upp sig från sin bästa sida när Olle Thorell, 53, möter upp för intervju. Solen skiner över kanalen och de vackra bruksmiljöerna. Det här är Thorells plats på jorden, nu mer än någonsin. Ett normalt år har den rutinerade riksdagsledamoten ett hundratal hotellnätter. Men pandemi-året 2021 är ju som bekant inget vanligt år.

För att nå ut med sitt politiska budskap behöver Thorell dock inte röra sig en meter. De senaste åren har Surabon haft en aktiv närvaro på sociala medier, där han publicerat dagliga videoklipp, debatterat och diskuterat politik i vida kretsar – och fått brett genomslag. Det hela började med att Olle Thorell blev pappa och var föräldraledig.

– Min fru och jag delade på f­öräldraledigheten rakt av, så jag var hemma i nio månader. Då kunde jag verkligen ta mig tid att sitta och prata på öppna förskolan. Eller på Willys när jag gick där med kundvagnen. Jag märkte vad lite av det vi tycker att vi kommunicerar ut från regeringen eller partiet som verkligen når fram. Vad lite kunskap människor har om vad sossarna faktiskt tycker.

Jag vill ju föra dialog med de som ännu inte är sossar. Eller de som är besvikna på oss. Eller de som har röstat på oss en gång men lämnat.Olle Thorell

Det här var våren 2017. Thorell började då att spela in korta videoklipp där han pratade politik. Han lade ut dem på sin Facebook-sida och publicerade ett om dagen fram till valet 2018. Thorell såg sedan  snöbollen i form av tittare växa sig till en lavin.

– Nu har jag gjort över 2 000 såna här små videoklipp och de har nått långt över 12-14 miljoner visningar. Det har ju verkligen gjort att att jag skapat mig en plattform som når utanför den bubbla som man ofta kommunicerar i, där man mest får medhåll av de som tycker likadant. Jag vill ju föra dialog med de som ännu inte är sossar. Eller de som är besvikna på oss. Eller de som har röstat på oss en gång men lämnat. Jag vill veta varför och också berätta om vad vi faktiskt står för.

I klippen diskuterar Thorell gärna heta ämnen där han upplever att meningsmotståndare målar upp en felaktig bild av Socialdemokraternas politik.

– Det sprids så mycket lögner och smörja om vad vi sossar faktiskt står för. Att vi skulle vara för helt öppna gränser och fri invandring… Det stämmer ju inte! Det är sån här smörja och såna här lögner som jag vill kunna bemöta.


Det finns två sidor av det mynt som är sociala medier. Uppsidan, att snabbt kunna föra ut sitt budskap till en bred publik och enkelt kunna kommunicera med den, har Thorell skördat frukten utav.

Men han har också drabbats av dess baksida: nättroll i alla dess former som ohämmat häver ur sig dumheter och hat. Som sedan eldar på varandra till att sprida ännu mera hat.

I egenskap av politiker och offentlig person hamnade Thorell snabbt i skottgluggen.

Till skillnad från många andra valde han att bita tillbaka.

– Jag tröttnade på att bara ta den skiten. Så jag började skriva humoristiska ”comebacks”. Snärtiga repliker med glimten i ögat för att visa hur fåniga de där förolämpningarna var.

Det dröjde inte länge innan Olle Thorell hade samlat på sig ett lager av skämt. Han valde då att publicera skärmklipp från ordväxlingarna på sin Facebook-sida, med skribenternas namn överstrukna för att inte hänga ut enskilda personer.

– Jag ville avslöja hatet och intoleransen. Och hotet mot demokratin, som det faktiskt är. För det är ett hot mot demokratin att man försöker tysta meningsmotståndare med förolämpningar, hat och jävelskap.

Jag är ganska bra på såna där comebacks, haha. Det var en oanad talang jag hade.Olle Thorell

I samma veva kom han på hashtaggen #HumotMotHat, som nu blivit något av en slogan för kampen mot just hat på nätet.

– Den är enkel att säga och den beskriver precis vad det är för någonting. Det handlar om att inte möta ilska med mer ilska. Att inte möta hat med hat tillbaka, utan att visa att man kan möta kyla med värme. Man kan möta hat med glimten i ögat. Om vi alla kan göra så lite oftare skulle samhället bli mindre polariserat och konfliktorienterat, tror jag.

Vilka reaktioner har du fått på #HumotMotHat?

– Jag märker att det når långt fler än bara mina partivänner och de som håller med mig. Det sprids i vida kretsar och jag har fått mycket beröm för det. Andra tycker att det är taskigt att en riksdagsledamot håller på så. Att det inte är seriöst nog. Men jag menar att man måste kunna visa andra sidor än att bara vara en trist typ i kostym som rabblar förväntade saker från en talarstol. Jag vill kunna visa vem jag är på olika sätt. Och jag är ganska bra på såna där comebacks, haha. Det var en oanad talang jag hade.

Satsar du på en karriär som stand up-komiker när du är klar med politiken?

– Haha nej, absolut inte. Det är svårt att göra stand up skriftligt. Jag är mycket tråkigare live.

Exempel på Olles “comebacks” som publicerats under hashtaggen #HumorMotHat:


Olle Thorell valdes in i riksdagen 2006. Han var då 38 år ung. Vägen dit gick via Surahammar, dit han flyttade som treåring, men också via Sydafrika under apartheid-regimen.

När Thorell gick i sjätte klass flyttade han med sin pappa till Pretoria under två års tid. Pappan jobbade där för ASEA. Olle sattes i en pojkskola med enbart vita klasskamrater.

Han beskriver sin tillvaro där som en relativt skyddad verkstad, men minnesbilder från hur a­partheid-samhället märktes i vardagen finns kvar.

Till exempel minns Olle matstället där han stannade och köpte mellanmål efter skolan, där de svarta anställda var tvungna att ha handskar på sig men inte de vita.

– Apartheid präglade varje detalj i livet. När vi åkte på semester och badade vid kusten var det vissa stränder för vita, andra sämre stränder för svarta. Vissa bussar var för vita och vissa för svarta. Dryckesautomaterna på tågstationen var en för vita och en för svarta. Det var helt sinnessjukt.

Hur påverkade tiden i Syd­afrika ditt intresse för politik?

– Då var jag väldigt ung så det gav sig inte uttryck i ett politiskt engagemang, men det präglade ju min bild av vad som är rätt och fel. Och solidaritet.

Det politiska intresset växte fram successivt under 80- och 90-talet. Thorell inledde sin yrkesbana med att lära ut svenska på flyktingförläggningar. Han fortsatte sedan med det på Komvux och SFI.

– Under 90-talet mötte jag människor som hade flytt från Balkankriget och lärde mig mycket om konflikter, krig och elände. Vad det gör med människor och vad som krävs för integration. Det eldade på mitt intresse för internationell solidaritet.

Apartheid präglade varje detalj i livet. När vi åkte på semester och badade vid kusten var det vissa stränder för vita, andra sämre stränder för svarta. Olle Thorell om åren i Sydafrika

I slutet av 90-talet gick Thorell med i Socialdemokraterna.

– Då jobbade jag på skolan här och tyckte att man fattade dåliga beslut. Då tänkte jag att jag hellre vill vara med själv och fatta beslut.

Han engagerade sig som fritidspolitiker fram till valet 2006, då han tog plats i riksdagen och blev politiker på heltid.

Thorell är glad över att han samlade på sig arbetslivserfarenhet innan kan tog klivet in i riksdagen.

– Det var bra att ha det i ryggen, att jag vet hur det är på ett vanligt jobb. Och att jag har många kontakter utanför politiken och partilivet.

I riksdagsarbetet jobbar Thorell främst med utrikesfrågor. Han är ledamot i både EU-nämnden och i utrikesutskottet. I det sistnämnda är han en av fem socialdemokrater och ansvarar för flera områden.

–  På mitt bord ligger Europapolitik, nedrustning, Afrika och Sydostasien minus Kina och Indien. Så Myanmar, Japan, Thailand och allt däromkring.

Samtidigt fokuserar Thorell också mycket på Västmanland. På grund av pandemin kan han inte åka runt i länet och träffa folk. Istället pågår just nu en digital besöksturné där Olle intervjuar alla S-märkta kommunalråd och oppositionsråd i länet.

Olle Thorell beskriver Surahammar som “min plats på jorden”. Foto: Björn Blomgren

Arbetet som politiker tar honom runt både den stora världen och Västmanland, om än i digital form för tillfället.

Att göra-listan är lång, ansvarsområdena är många och nät­trollen fortsätter att bita.

– Det blir ju inte långtråkigt, säger Olle Thorell, lokalpatrioten och kosmopoliten som alltid har glimten i ögat och en vass replik på tungspetsen.


Fakta: Olle Thorell

Ålder: 53

Yrke: Riksdagsledamot

Parti: Socialdemokraterna

Bor: Surahammar

Uppväxt i: Surahammar, P­retoria (Sydafrika) och USA (ett år som utbytesstudent).

Familj: Fru och ett barn

Fritidsintressen: ”Läser mycket, lagar gärna mat och spelar golf när jag har tid”

Handicap: 3

Senast lästa bok: Klubben av Matilda Gustavsson

Favoritcitat:
En droppe droppad i livets älv

Har ingen kraft att flyta själv

Det ställs ett krav på varenda droppe

Hjälp till att hålla de andra oppe!

–Tage Danielsson

Politisk förebild: ”Det blir lite klyschigt, men Nelson Mandela är en person jag följt sedan jag var barn”

Sociala medier: Facebook.com/sosseolle

Surahammar
05:13 | 8 maj 2021

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-