Arboga
18:00 | 16 oktober 2021

Arboga katthem har räddat 100-tals katter från hemlöshet

De senaste åren har varit intensiva för Arboga Katthem.

Thomas Bégat på Arboga katthem. Foto: Michaela Ericzén

Mycket har gått rätt för Arboga katthem sedan starten 2017 med en egen lokal och flertalet jourhem i Västmanland med omnejd, nu drömmer man om ett eget hus och ett mobilt katthem som förenklar de många transporterna.

I februari 2017 grundades den ideella föreningen Arboga katthem, som definierar sig själva som ett no kill-katthem som verkar för hemlösa katter i Västmanland med omnejd.

Sedan starten har föreningen haft jourhem i Västmanland, Södermanland och Närke, och under våren 2018 fick Arboga katthem tillgång till sin egen lokal på Birgittagatan i Arboga.

– Det har gått långt, långt över förväntan sedan starten. Vi trodde att vi skulle behöva vänta på lokal i säkert fem år, många katthem får vänta i närmare tio år på att få en lokal. Allting har trummat på redan från början, vi fick tillstånd snabbt och etablerade ett väldigt bra samarbete med Länsstyrelsen, och vi hade flera jourhem igång från start, säger Thomas Bégat, ordförande på Arboga katthem.

Under det första året räddade Arboga katthem 52 katter från ett liv i hemlöshet. Därefter har antalet räddade katter ökat rejält.

– Under 2020 tog vi in 170 katter, det är nästan dubbelt så många som Huskatten Västerås.

Foto: Michaela Ericzén

Thomas och de andra eldsjälarna på Arboga katthem har noterat ett ökat intresse för att adoptera katter.

– Generellt sett har det ökat, men det har varit en dipp under sommaren som fortfarande håller i sig. Jag tror att det är en eftersläpning då många har köpt katt under pandemin, så det känns lite som att marknaden är mättad.

Det faktum att väldigt många har köpt katt under pandemin och sedan ångrat sig när en vardag efter corona gör sig påmind har också märkts av, menar Thomas.

– Vi får fler som hör av sig och vill att vi ska ta hand om deras katter och ser en ökning av övergivna katter. Det förekommer jämt, men vi upplever en ökning.

De katter som är klara att adopteras är alltid grundvaccinerade mot kattpest och kattsnuva, ID-märkta och registrerade i SKK:s ägarregister. Vuxna katter är alltid kastrerade och när det gäller kattungar står köparen för kastrering som ska genomföras senast vid åtta månaders ålder. Fram tills dess står köparen som adoptivjourhem och köpeavtal och ägarbyte sker så snart kattungen är kastrerad.

För Arboga katthem är det viktigt att se till att katternas nya hem och ägare är väl lämpade.

– Vi har ingen stress att adoptera bort katter, finns där minsta tvivel så genomför vi inte adoptionen, säger Thomas.

En stor dröm är att en dag kunna skaffa ett stort hus att använda som katthem, men det är en bit bort.

– Rent realistiskt sett så skulle det vara en gammal skola eller lokal på landsbygden som vi kan köpa billigt och bygga om till katthem. Vi i styrelsen har även pratat om ett mobilt katthem, en begagnad husbil som vi bygger om för att få plats med större burar. Det skulle vi behöva i vårt samarbete med Länsstyrelsen när vi åker ut till en koloni med flera katter som ska omhändertas. Då slipper vi åka skyttetrafik fram och tillbaka och kanske vara kvar på platsen över natten när vi hämtar in katterna, säger Thomas Bégat.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-