Arboga
19:12 | 11 augusti 2021

Efterlängtad premiär av Arboga Medeltidsdagar

”Vi är förväntansfulla och väldigt nöjda”

Maria Norman och Peter Weiderud i Kyrkparken. Foto: Michaela Ericzén

På onsdagen var det äntligen dags, efter ett års uppehåll fylldes Arboga återigen av liv när Arboga Medeltidsdagar drog igång.

– Vi är förväntansfulla och väldigt nöjda. Det har varit ett meck att få ihop det och vi har fått tänka på ett nytt sätt, säger Peter Weiderud som är ordförande i föreningen Arboga Medeltid.

Tillsammans med Maria Norman från Arboga Riddarna bjuder han in till en pressträff på evenemangets första dag.

– Vi har haft ett bra samspel med smittskyddsläkaren, polisen, kommunen och länsstyrelsen, alla vill ju att det ska bli av, säger Maria Norman.

En av de mest märkbara skillnaderna är att marknadsplatserna i Ahllöfsparken och Kyrkparken är renodlade handelsplatser som erbjuder både hantverk och mat, medan alla aktiviteter som gycklare, barnteater, armborstskytte, ponnyridning och ansiktsmålning är samlade på samma plats i Bergmansparken.

– Det har med restriktionerna att göra, i Bergmansparken är det fri entré och max 600 personer samtidigt. Men jag tror inte att det är en negativ förändring, säger Maria och får medhåll av Peter.

– Jag tror att det är bra för barnfamiljer att ha allt på samma ställe, då kan man räkna med att spendera några timmar där.

De populära Riddarspelen äger rum på en annan arena i Bergmansparken, från torsdag till söndag är det minst en föreställning per dag. Biljetterna kan förköpas på nätet eller i Medeltidsdagarnas kansli på Järntorget.

– Den största nyheten är ju att det blir av, jag tror att det är det första festivalarrangemanget i Västmanland på nästan två år och det är väldigt kul. En annan nyhet är att på torsdagen visas ett extra riddarspel som sponsras av Sparbanken Västra Mälardalen, som ser till att fritidsbarnen i Arboga får se det gratis, säger Peter.

– Vi vill gärna ge något till barnen, speciellt till de som kanske aldrig har fått uppleva det, säger Maria.

Vidare rekommenderar Peter Weiderud en ny föreläsning om medeltida vapenteknik.

– Två av Sveriges kunnigaste personer på medeltida vapenteknik kommer att föreläsa om vapenteknikutveckling och även genomföra en provskjutning.

Den medeltida musikgruppen Skrömta deltar för första gången på Arboga Medeltidsdagar.

– Både underhållare och knallar har varit ganska på. I år har vi några hantverkare som faktiskt har sagt nej till Medeltidsveckan på Gotland som pågår samtidigt och kommer hit istället, det är vi väldigt glada för och hoppas att de vill komma tillbaka. Artisterna har också varit väldigt positiva, säger Maria Norman.

Både Peter och Maria rekommenderar att besöka Arboga Medeltids hemsida för att ha koll på vad som händer under veckan.

– Det är viktigt att boka biljett så att man vet att man får plats, även till de programpunkter som är kostnadsfria.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-