Arboga
14:56 | 10 oktober 2021

Elektroingenjören Mats sjösätter nytt företag – som syr båtkapell

Arbogabon Mats Lindberg är utbildad elektroingenjör. Men i somras tänkte han om och s­tartade ett nytt företag som syr båtkapell.

Mats Lindberg har med sitt nya företag Melmar Textil specialiserat sig på att sy båtkapell. Han är verksam i Arboga med omnejd. Foto: Björn Blomgren

– Man ska göra det man är bra på, säger han med ett leende.

Melmar Textil heter det nystartade företaget som håller till på Norra Ågatan i Arboga. Det drivs av Mats Lindberg, som fått upp farten med sin nya verksamhet som syr båtkapell.

Mats, berätta för oss land­krabbor vad ett båtkapell är. 

– Båtkapell är regnskydd, kan man säga. När man är ute på sjön i sin lilla båt och det kommer en skur fäller man upp det som en sufflett på en barnvagn ungefär. Så det är en rätt viktig del i båtsammanhang.

Lindberg är utbildad elektroingenjör och driver också företag inom det. Men när pandemin bromsade den verksamheten bestämde han sig för att plocka upp nål och tråd igen.

–Jag har sytt båtkapell i 15 år, tror jag, tillsammans med min mamma. Vi åkte runt i hela Sörmland och sydde båtkapell innan jag flyttade till Arboga. Man ska göra det man är bra på.

Lindberg berättar att kvalitet är hans ledord.

– De kapellen jag syr är skräddarsydda. När folk ringer frågar de om jag syr efter mallar, men det går inte därför att det har hänt så mycket under åren med en båt.

Mellan tummen och pekfingret, hur lång tid brukar det ta att göra klart ett båtkapell?

– Det är lite av en process och det tar tid. Det är också beroende av väder och vind. Det är jättesvårt om det kommer en kund och säger ”är det klart det här datumet?”. Ja, kanske. Det får ju inte blåsa för mycket eller regna och snöa när man är ute och nålar fast grejer.  Men jag skulle säga kanske två, två och en halv vecka.

När är det som störst intresse för att fixa kapell? Är det nu på hösten?

– Nej, tyvärr inte. Det är ju två veckor innan sjösättning. I sista minuten oftast. Jag tror att alla som syr kapell försöker nå ut den här tiden på året och säga ”kom nu så att det inte blir kö sen”.

Mats Lindberg delar också med sig av sina bästa tips för att ta hand om kapell, dynor och andra textiler som hör båtlivet till:

– Det absolut viktigaste är att man försöker att inte ha båtkapellet uppspänt på vintern. Det blir ett ganska stort slitage, så det bör man undvika. Man ska ha helst en täckställning.

Ett vanligt fel, enligt Lindberg, många gör är att bara lägga en presenning över kapellet.

– Man tycker att det skyddar, men det blir liksom tvärtom därför att de gnider mot varandra när det blåser. Sen kommer det is och snö emellan. Det blir ett ganska stort slitage, särskilt över bågarna. Det bör man undvika.

– Sen nu när det är ”off season” kan man passa på att få grejerna tvättade. Det blir alltid lite smuts eller mögel om man står och lagar mat inne i båten och har kapellet på. Så det är ett bra läge.

Vad ska man tänka på när man tvättar kapellet?

– Tvättar man själv ska man helst inte stå med högtryckstvätten. Och oavsett om man tvättar själv eller lämnar in det ska man kolla så att sömmarna är okej, så att man inte får ett pussel tillbaka.

– Ett annat tips är att förvara kapell och dynor torrt och i rumstemperatur, eller i alla fall nära rumstemperatur. Fönstrena på kapellen är väldigt känsliga för frost. Är det minusgrader kommer det att spricka och bli dåligt.

Vad skulle du tipsa de som är nybörjare och funderar på att köpa sin första båt om?

– Eftersom jag är i textilbranschen skulle mitt tips vara att kolla så att dynor, kapell och säten är okej, för det är inte jätte­billigt att fixa nytt. Hittar man en båt och tänker ”vilket kap” och sen upptäcker att det behövs ett nytt kapell, då kostar det kanske 15 000. Och sen nya dynor, då är det 10 000 till… Och det är ju tyvärr grejer som behöver vara där. Man kan inte åka i en båt utan d­ynor och kapell.

Var är du aktiv just nu?

– Egentligen i närområdet. Köping, Arboga, Kungsör… Men allt inom en timmes radie brukar funka.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-