Arboga/Köping
15:51 | 29 november 2024

Här invigs nya värmeproduktionsanläggningen i Arboga

FB5, som den kallas, kommer att leverera fjärrvärme till Arboga, Kolsva och Köping.

Per Ågren (S), kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd i Köpings kommun samt styrelseordförande i VME, klippte bandet som officiellt invigde nya fjärrvärmeanläggningen i Arboga. På hans vänstra sida syns Robin Erneby, produktionschef på VME, och till höger syns Christer Nordling, VD på VME. Foto: David Eriksson

Västra Mälardalens Energi och Miljö AB (VME) har sedan hösten 2023 arbetat med byggnationen av den nya värmeproduktionsanläggningen FB5 (Fastbränslepanna 5) i Arboga, som ska leverera hållbar fjärrvärme till VME:s fjärrvärmekunder. Nu är byggnationen klar och under fredagen invigdes anläggningen som är placerad på Norra Ågatan i Arboga.

Värmeanläggningen ska förse kunderna i Arboga, Kolsva och Köping med fjärrvärme genom förbränning av rester från skogsindustrin. Den nya anläggningen kräver cirka fem lastbilslass med bränsle per dag för att hålla i gång produktionen och förväntas vara i full drift i början av nästa år när de sista testerna av anläggningen är färdiga.

Investeringsbeslutet för projektet fattades i maj 2023 och första spadtaget togs i september 2023. Ett år efter avtalsbeslutet är huvudkomponenterna nu alltså på plats.

– Jätteroligt och väldigt viktigt för fjärrvärmekollektivet Köping-Arboga-Kolsva. Det har skett stora förändringar på kort tid. När det togs beslut om att investera i den här anläggningen så var det ett beslut för att möta framtida behov, men i och med att Vafabmiljö avvecklade verksamheten på Norsa värmeverk och att Nordkalk ska lägga ner sin kalkugn så tappade vi i kapacitet. Men i och med att vi var så förberedda så kunde vi få till den här anläggningen snabbt och redan nu vara i drift. Hade vi inte varit i drift så hade det kostat otroligt mycket mer i form av pellets och till viss del bioolja, säger Robin Erneby, produktionschef på VME.

Han säger vidare:

– En viktig investering för framtiden och ett väl genomfört arbete av samtliga inblandade. Nu ser vi fram emot att få köra grejerna själva med vår egen personal.

Sex drifttekniker kommer se till att värmeproduktionsanläggningen i Arboga fungerar året runt. Totalt jobbar nio personer vid anläggningen.

– Det blir mer jobb på vintern och lite mer ledigt på sommaren. Tack vare den fina spillvärmen från Köping så kan vi arbeta på det sättet, säger Robin.

Hur mycket producerar anläggningen när den går på max? 

– Den här pannan levererar ungefär 25 megawatt, alltså 25 000 kilowatt. Det motsvarar någonstans mellan 1 000 till 2 000 villors effektbehov på den kallaste av vinterdagar. På årsbasis levererar vi upp mot 100 gigawatt-timmar. För detta krävs mycket mer skogsbränsle än tidigare. Vi dubblar behovet av flisleveranser från lokala skogsbruket hit till Arboga. Vi har ett bra samarbete med lokala markägare, skogsbönder och åkare som också har hjälpt till samt ansträngt sig extra för att få till den extra volymen på kort tid. Det är ingenting som bara händer, så det är väldigt kul att så många slutit upp bakom det här projektet, säger Robin Erneby.

Värmeproduktionsanläggningen kräver alltså fem hela lastbilslass om dagen. Den gamla anläggningen intill kräver lika mycket. Totalt alltså tio lastbilslass med bränsle om dagen. Utöver det vill VME även ha ett lager inför exempelvis jul- och nyårsfirandet.

– Vi försöker så långt det bara går att hålla transporterna så lokala som möjligt. Hittills har vi inte behövt importera något bränsle, som andra tyvärr behöver göra för att klara av att värma sina byar.

Vilka alternativ finns det om den här anläggningen skulle sluta att fungera? 

– Vi har flera alternativ. Det fina med fjärrvärme är att kunden nästan alltid kan luta sig tillbaka. Det är en bekymmersfri uppvärmningsform för kunden, om inte värmeväxlaren eller deras egen anläggning slutar fungera av någon anledning. Vi ser till att alltid ratta om till något annat produktionsslag om det behövs. Vi har bland annat spillvärmen och pelletspannor på tre olika platser längs fjärrvärmenätet. Sen har vi även bioolja och oljepannor som vi tar till i yttersta krisläge eller om det är riktigt kallt en längre tid. Det försöker vi såklart undvika så långt det bara går.

Med andra ord så ska det väldigt mycket till för att hushållen i Köping, Arboga och Kolsva ska få det väldigt kallt hemma? 

– Ja, så är det. Vi har ett robust system.

På ett personligt plan, hur känns det att få jobba i en ny och fräsch anläggning som denna? 

– Det är en ynnest! Det är ljust och fräscht. Visserligen lite bullrigt, men det är mindre än på andra ställen. På det så har vi fått nya och fina personalutrymmen. Generellt så är det gamla anläggningar här i Sverige, byggda på 1970- eller 1980-talet. Att få flytta in hit, i en anläggning som vi själva varit med och skapat, är väldigt roligt, avslutar Robin Erneby.

Värmeproduktionsanläggningen FB5 på Norra Ågatan i Arboga. Foto: Köpings kommun

Kommentera artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-
GRATISTIDNINGARNA

Magazin24 – Årets lokala insats 2023

Magazin24 – Årets gräv/artikelserie 2023

Magazin24 – Årets lokalsajt 2020