Västmanland
15:53 | 14 november 2023

Mälarenergi satsar tre miljarder på elnätet

Ett antal nya mottagningsstationer ska byggas, bland annat i Arboga.

Foto: pxhere

Mälarenergis nätområde expanderar, vilket i sin tur ställer nya krav på elnätet.

– Utöver ett växande näringsliv så är vi dessutom mitt uppe i omställningen till ett mer hållbart samhälle och här är elektrifieringen avgörande. Detta ställer stora krav på oss som elnätsbolag. Mälarenergi Elnät arbetar hårt och målmedvetet med att utveckla regionens elnät och har sedan 2017 genomfört en rad olika åtgärder för att snabbt öka kapaciteten, säger Malin Wallenberg, ny vd för Mälarenergi Elnät, i ett pressmeddelande.

Mälarenergi skriver vidare att det regionala elnätet börjar nå taket för den kapacitet som behövs. Eftersom landsbygdsnätet också behöver förstärkas, bland annat för att allt fler solceller installeras hos elnätskunderna, så kommer Mälarenergi att expandera elnätet.

– Det som väntar nu, är historiska satsningar. Mälarenergi Elnät kommer investera tre miljarder kronor fördelade på tio år. Här ingår ett antal nya mottagningsstationer i vårt nätområde, bland annat en på Finnslätten i Västerås som enligt plan ska vara klar under 2026 och en i Arboga som ska vara klar 2027.

Malin Wallenberg, ny vd för Mälarenergi Elnät. Foto: Pressbild/Mälarenergi

Syftet med de nya mottagningsstationerna är att Mälarenergi Elnät ska kunna ta emot mer el från regionnätet (Vattenfall) och transmissionsnätet (Svenska kraftnät), när kapaciteten har byggts ut där.

– Mälarenergi Elnät är beroende av att kapaciteten förstärks i leden ovanför oss, alltså i regionnätet och transmissionsnätet. Men inte ens det räcker. Det kommer behövas en rad olika insatser för att lyckas med omställningen. Därför arbetar vi även med olika flexibilitetslösningar för att kunna ansluta ännu fler kunder till det befintliga elnätet. Hit hör bland annat den nya prismodellen för elnät som uppmuntrar kunderna till att sprida ut elanvändningen över dygnet för att minska belastningen på nätet. Inom andra delar av Mälarenergikoncernen planeras det även för batterilösningar i anslutning till elproduktionsanläggningar, säger Malin Wallenberg.

Tänk på: håll dig till ämnet, håll god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-