Arboga
18:55 | 2 februari 2023

Miljonbesparingar inom skolverksamheten i Arboga kommun

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Richard Fallqvist (L): ”En tuff situation”.

Richard Fallqvist (L), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, och Ulrika Hansson, skolchef inom Arboga kommun. Foto: David Eriksson

Det behövs sparas pengar inom Arboga kommun. Barn- och utbildningsförvaltningen är en av förvaltningarna som därför har fått i uppdrag att utreda vilka samverkansvinster och besparingar som är möjliga att genomföra under den kommande budgetperioden.

Förslaget omfattar flera olika områden, bland annat lokaler och administration samt minskade personal- och vikariekostnader. Barn- och utbildningsförvaltningen måste totalt spara in 8,5 miljoner kronor under den kommande budgetperioden med start redan nu under 2023.

Under torsdagen lämnades förslagen till barn- och utbildningsnämnden. På eftermiddagen höll nämndens ordförande Richard Fallqvist (L) en pressträff om det gällande läget kring budgeten för 2023. Arboga kommuns skolchef Ulrika Hansson medverkade också.

– Precis som resten av omvärlden så har vi ökade kostnader. Det finns ett behov av att spara inom hela Arboga kommun. Det gjordes ett arbete innan det här för att minimera påverkan på nämnderna. Annars hade det kunnat se ännu värre ut egentligen. Vi har försökt göra allt i vår makt för att minimera skadorna. Något av de förslagen vi har kan ses som effektivisering, men resten av förslagen är rena besparingar, säger Richard Fallqvist (L) om det nuvarande läget.

Bland de förslag (se ovan) som Barn- och utbildningsnämnden ska ta ställning kring vid sitt nästa sammanträde den 10 februari finns att stänga förskolan Solrosen för att i stället flytta verksamheten till nybyggda Regnbågens förskola.

– Det föds färre barn i Arboga och Regnbågens förskola är byggd på det sättet att fler barn kan gå där utan att det blir trångt. Vi förstår att föräldrar kan bli upprörda över att behöva flytta sina barn, men det här är ett bra förslag. Vi behöver vända och vrida på varje sten, säger Richard Fallqvist.

Ett förslag som skulle spara in 3,5 miljoner kronor är att minska på elevresurser i skolan. 7,7 tjänster för att vara exakt. Ett förslag som troligen inte kommer genomföras, men som ändå finns med.

– För oss är det ett väldigt jobbigt förslag att ha med. Barn har ett stort behov av stöd, säger skolchefen Ulrika Hansson.

– Gällande resurspersonalen så säger jag att det inte kommer gå att genomföra en sådan besparing. Behovet är för stort, säger Richard Fallkvist.

Ett annat förslag är att flytta mellanstadiet i Götlunda till Gäddgårdsskolan i Arboga. Även det förslaget ser Fallkvist som osannolikt att det genomförs.

– Just det förslaget är inte så jättefarligt utifrån ett verksamhets­perspektiv, men vi kan inte genomföra det på en gång. För Götlundabornas skull är det här jätteviktigt. Landsbygden behöver leva och skulle vi ta bort mellanstadiet i Götlunda kan det bli en liknande situation som vi fick i Medåker.

Sparförslagen har mötts av kritik. Hur ser ni på det? 

– Vi förstår besvikelsen, bland annat från föräldrar till barn på förskolan Solrosen. Men tyvärr är det här en nödvändighet för att få kommunens ekonomi i balans.

När tas det beslut om vilka åtgärder som kommer införas?

– Budgeten måste tas vid mötet nästa fredag (den 10 februari). När alla beslut sen kan bli verklighet är en annan fråga. Vi kan ta mellanstadiet i Götlunda som ett exempel. Även om vi tar beslut om att flytta eleverna till Gäddgårdsskolan så kan den inte verkställas förrän i augusti. Vi kan inte bryta mitt i terminen.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Richard Fallqvist (L). Foto: Pressbild/Arboga kommun

Socialdemokraterna i Arboga är mycket kritiska till förslagen om besparningar. Oppositionspartiet går till och med så långt att de menar att majoriteten bestående av Moderaterna, Sverigedemokraterna, Liberalerna och Kristdemokraterna ihop med stödpartiet Centerpartiet ”slår sönder skolan”.

– Med förfäran ser vi nu hur den antagna budgeten slår mot välfärden i Arboga. Med en rösts övervikt drev man igenom en budget som pressar redan ansträngda verksamheter, vilket ger dramatiska konsekvenser. Vi föreslog en budget utan ytterligare nedskärningar, säger Andreas Silversten, oppositionsråd för Socialdemokraterna, i ett pressmeddelande.

Enligt Socialdemokraterna visade statistik som presenterades vid senaste nämndsammanträdet att en tredjedel av Arbogas niondeklassare inte klarar av kunskapskraven i alla ämnen samt att en fjärdedel inte är behöriga till yrkesprogram. Statistik som placerar Arboga i den nedre tredjedelen vid en nationell skolrankning.

– Majoriteten fortsätter att administrera den kräftgång av skolan som P7 inledde när de tog makten för sju år sedan. Med vår budget hade vi haft ett helt annat läge och kunnat investera i framtid för Arbogas unga, säger Bo Molander (S), gruppledare för oppositionen i Barn- och Ungdomsnämnden.

Den 24 november 2022 antog kommunfullmäktige Strategisk och ekonomisk plan, som är Arboga kommuns budget för 2023-2025.
Planen innehåller ekonomiska driftramar och investeringar. Enligt planen behöver flera effektiviseringar och besparingar genomföras för att budgeten ska vara i balans. Den budget som oppositionen presenterade vid samma tidpunkt hade 6,7 miljoner mer till skolverksamheten, enligt Socialdemokraterna i Arboga.

– Vi har några tuffa år framför oss och vi behöver söka effektiviseringar och samverkansvinster. Men då måste vi ge verksamheterna en rimlig chans att söka dessa och ställa om. Det kan man inte med kniven på strupen, säger Andreas Silversten (S).

Oppositionsrådet Andreas Silversten (S).

Richard Fallkvist om kritiken:

– Oppositionen i Arboga ville lägga en minusbudget, men vi har valt att inte göra det. Vi ser att vi har stora behov av investeringar framöver och vi är oroliga att ett minusresultat skulle kunna ge konsekvenser längre fram. Vi ville inte ta den chansningen.

En möjlig ljusglimt kring besparningarna inom barn- och utbildningsnämnden är eventuella stadsbidrag senare i år. Detta är dock inget som de styrande i Arboga vill förlita sig på.

– Vi måste höra oss för och försöka påverka uppåt. Vi är inte ensamma om den här situationen, utan jag tror de flesta skolorganisationer sitter i samma sits. Jag vet inte vilka resurser staten har eller kommer ha och hur de kommer användas. Vi får se helt enkelt, avslutar Richard Fallkvist.

Tänk på: håll dig till ämnet, håll god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-