Nyheter
08:03 | 27 februari 2019

Palmeförfattare: ”Uppgiften fick mig att studsa till”

Enligt Ulf Hallberg var mannen som stannade vid gården lik mannen på polisens fantombild. Under 2018 släpptes nya fakta och teorier om vem bilden föreställer.

Jan Stocklassa, som skrivit boken ”Stieg Larssons arkiv”, ser flera kopplingar till Ulf Hallbergs vittnesmål. Foto: Pressbild

Under åtta år har författaren Jan Stocklassa arbetat med Palmemordet. Han beskriver det själv som ett smittsamt virus och ett uppdrag som han drogs in i. Efter en tids arbete kom författaren över journalisten och deckarförfattaren Stieg Larssons arkiv.

Det visade sig att Stieg Larsson hade ägnat mycket tid och resurser till att göra efterforskningar om mordet. I arkivet hittade Stocklassa flera intressanta trådar att följa upp. I sin bok som släpptes i slutet av 2018 lanserade han en ny teori om vem fantombilden föreställer.

Arbetade åt Palmehatare

Fantombildsmannen som beskrivs i boken ska vid tiden för mordet ha varit aktiv i högerextrema kretsar och arbetat åt Alf Enerström, känd som en av Sveriges största Palmehatare.

Mannen i boken går under det fiktiva namnet Jakob Thedelin.

De båda männen ska ha befunnit sig i närheten av Sveavägen i Stockholm under mordkvällen. Enligt författarens teori är de direkt inblandad i mordet på Olof Palme.

En intressant pusselbit

Ulf Hallberg har kunnat ange att mannen, som han såg vid hans gård den första mars 1986, var lik fantombilden.

Något mer som överensstämmer är att mannen som pekas ut i boken, i polisförhör, har angivit att han burit en duffel; en ytterrock vanligtvis gjord av ylle och som har avlånga knappar av ben eller trä.

– Just den uppgiften i vittnesmålet var något som fick mig att studsa till. Det skulle kunna vara en pusselbit, säger Jan Stocklassa, när Magazin24 ringer.

Ytterligare en gemensam nämnare är att Ulf såg att mannen vid gården hade mörka glasögon.

– Det gör det faktiskt mer intressant. Jakob Thedelin bar glasögon som färgades av dagsljus, säger Stocklassa.

Misstänkt tog sig till Värmland

Jan Stocklassa är dock delad till om Jakob Thedelin skulle kunna ha befunnit sig vid Findla gård dagen efter mordet.

– Mannen som jag skriver om ska ha blivit väckt av sin hyresvärd i Stockholm den morgonen, så därför är det egentligen ganska osannolikt att det var han. Jag är dock inte helt säker på den uppgiften. Det som skulle tala för är att de misstänkta spenderade mycket tid i Värmland och då skulle gården kunna vara ett stopp längs vägen.

Efter mordkvällen ska minst en av männen snabbt ha begett sig till Värmland.

– Alf Enerström ska enligt granskningskommissionens rapport ha iakttagits i en Ford Granada i Värmland, dagen efter mordet. I bilen ska det ha funnits ytterligare en person som han pratade med, säger Stocklassa.

Enligt vittnesmålet ska bilen ha varit blå och inte grön som den Hallberg såg. Eftersom vittnesmålet skedde i mörker vid 18-tiden på kvällen menar Stocklassa att det ändå finns viss sannolikhet i att det kan vara samma bil.

– Det står i rapporten att den var nedsmutsad och det är väldigt lätt att ta fel på grönt och blått.

Kommer vi snart få se en lösning på Palmemordet?

– Det händer rätt mycket för tillfället. Det sker polisiära insatser i Sverige och utländsk polis arbetar också. Samtidigt pågår flera andra initiativ. Jag är hoppfull att om ett eller två år så kommer vi ha en lösning. Det kanske inte är samma sak som att någon blir dömd men vi kommer veta vilka som var inblandade och vad motivbilden var, säger Stocklassa.

Kommer ditt arbete ha bidragit till lösningen?

– Jag hoppas att mitt och Stieg Larssons arbete har bidragit. Mycket i min bok har det skrivits om förut men jag har lagt till en fjärdedel ny materia. Jag har sagt till Palmegruppen att boken är en manual för att lösa Palmemordet.

Läs också:
Palmevapnet kan ha dumpats i Hjälmaren

Expert på mordet: ”Uppgifterna är slående”

Palmegruppens tystnad väcker hopp

Spåren som leder till Tyskland

När Jan Stocklassa gav ut ”Stieg Larssons arkiv” i november 2018 lanserade han en ny teori kring vem fantombilden föreställer. Foto: Pressbild

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-