Nyheter
06:27 | 27 februari 2019

Palmegruppens tystnad väcker hopp

Magazin24 har sökt Palmegruppen för att få svar om Ulf Hallbergs iakttagelser från 1986. De är mycket fåordiga, n­ågot som väcker både spekulation och hopp.

Mördaren flydde uppför trapporna till Malmskillnadsgatan. Det kan ha varit samma man Ulf Hallberg såg utanför Arboga. Foto: Peter Asp

Palmegruppen består idag av fem medarbetare inom polisen. Sedan februari 2017 är chefsåklagaren Krister Petersson förundersökningsledare. 

Hans Melander, som är gruppchef för Palmegruppen, avböjer dock att svara på samtliga frågor från Magazin24 och hänvisar till förundersökningssekretessen. 

– Den är till för att utredningen inte ska förstöras eller skadas genom att till exempel vittnen och misstänkta i förväg får kännedom om olika omständigheter som polisen kan vilja förhöra dem om. Sekretess kan även gälla med hänsyn till de inblandade personerna, meddelar Hans Melander i ett skriftligt svar. 

Melander avslutar; 

– På grund av detta är vi förhindrade att svara på frågorna. 

Tystnad kan vara gott tecken 

Att Palmegruppen har blivit mer förtegen och sällan gör uttalanden väcker blandade reaktioner hos experterna på området. 

Jan Stocklassa, författare och expert på området, menar dock att det kan innebära något positivt; Att det är en medveten strategi för att poliserna ska kunna genomföra sitt arbete istället för att lägga massa tid på sekretessprövningar. 

– För första gången på en herrans massa år verkar det ske saker på riktigt. Poliser i Palmegruppen har till exempel tidigare velat åka till Sydafrika men de fick nej av den tidigare åklagaren. 

Detta eftersom den personen var helt övertygad om att det var Christer Pettersson som låg bakom. Nu har vi ett annat läge, säger Stocklassa. 

Palmeexperten Gunnar Wall gör en liknande tolkning men höjer också ett varningens finger. 

– Om de helt slutar göra uttalande och bemöta tips så finns ju chansen att de missar viktig information som kan komma från allmänheten, säger Wall. 

Trots att över 30 år har gått får Palmegruppen in två till tre nya tips varje vecka. 

Polisen uppger dock att många av tipsen håller för dålig kvalitet för att de ska vidta någon form av åtgärd.

Läs också:
Palmevapnet kan ha dumpats i Hjälmaren

Expert på mordet: ”Uppgifterna är slående”

Spåren som leder till Tyskland

Palmeförfattare: ”Uppgiften fick mig att studsa till”

1986 jobbade Ulf Hallberg som mjölkbonde på den egna gården Findla utanför Arboga. Vid logen på gården iakttog han den mystiske mannen. Foto: Peter Asp

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-