Arboga
Morgonen efter Olof Palme blev mördad såg Ulf Hallberg en mystisk man vid Findla gård utanför Arboga. Mannen var slående lik polisens fantombild över mördaren. Foto: Peter Asp

Palmevapnet kan ha dumpats i Hjälmaren

Palmevittne kliver fram: “Såg mannen på fantombilden”

Den 28 februari 1986 mördades Sveriges statsminister Olof Palme. Ulf Hallberg från Arboga väljer nu att dela med sig av sina vittnesiakttagelser i samband med Palmemordet, ett spår som polisen ännu inte kikat närmare på.

– Händelsen var väldigt konstigt och jag kan inte sluta tänka på det här, säger Ulf Hallberg.

Den 28 februari är det 33 år sedan det dödliga skottet avlossades på Sveavägen i Stockholm. Sverige fick motta de chockartade uppgifterna att statsminister Olof Palme hade blivit mördad på öppen gata. Ulf Hallberg arbetade då som mjölkbonde på den egna gården Findla utanför Arboga. Han minns tydligt den första mars 1986, morgonen efter attentatet. 

– Vi brukade alltid gå ut till ladugården på morgonen. Vid 04.30 ringde min mor och berättade att Palme var skjuten, hon skrek, säger Ulf. 

Ulf och hans fru Inger genomförde morgonens mjölkningsarbete men på väg in gjorde Ulf en avvikande iakttagelse. 

– Det var mycket konstigt. Det kom en grön tyskregistrerad Ford som parkerade vid logen. Det var strax efter klockan åtta på morgonen, en ovanlig tid för besök eller förbipasserande, säger Ulf.

Kastade något i vassen 

Ur klev en man som Ulf Hallberg, trots den långa tid som gått, minns signalementet på mycket väl.

– Han hade mörka glasögon, var barhuvad och hade mörkt hår. Han hade på sig en brun duffel och ljusbruna kängor, säger Ulf. 

Mannen i bilen sökte ingen kontakt med gårdsägarna utan gick direkt iväg ner mot sjön. Från huset höll Ulf koll på mannen som gick in på hans dåvarande marker. 

Märkliga spår

När mannen hade lämnat platsen följde Ulf hans spår i snön. De ledde ner till vasskanten vid Findlaviken, som är en del av Hjälmaren. 

– Eftersom snön den morgonen var blöt så syntes spåren tydligt. Kängorna var grovmönstrade, säger Ulf.

– Spåren gick genom hagen ner till vasskanten. Det såg ut på spåren som att mannen hade kastat någonting. Sedan gick han 75-80 meter längre bort till en annan udde och där såg det ut som han hade gjort likadant. Sedan gick han raka vägen upp till bilen och åkte, säger Ulf. 

Tiden innan mordet hade varit kall och viken var därför frusen. Hallberg menar dock att mannen på fantombilden kan ha kastat något långt ut i vassen, i den till stora delar igenvuxna viken. 

– Jag har hela tiden tänkt att han kastade ut i vassen. Den är så tjock så att det är svårt att gå i den, det går knappt. Det är som att hitta en nål i en höstack, säger Hallberg.

Kontaktade Palmegruppen 

Ulf tyckte händelsen var konstig men det var först när polisen publicerade fantombilden som han kopplade ihop de båda händelserna. 

– Jag tänkte att det inte kan vara någon annan än den mannen. Bilden var väldigt lik förutom att den man jag såg hade lite rundare kinder, säger Ulf. 

Fantombilden togs fram utifrån vittnesmål på mordplatsen och närliggande gator. 

Efter att ha sett bilden kontaktade Ulf först en lokal polis som han kände sedan tidigare. Han blev då rekommenderad att lämna in tipset till Palmegruppen. 

Ulf har sedan den märkliga morgonen i mars 1986 kontaktat polisens Palmegrupp fem gånger, men han tycker inte att han har fått någon återkoppling. 

– De har inte återkommit och det kom aldrig ut någon och kikade, det är ingen som har brytt sig. Det tycker jag är konstigt, säger Ulf. 

Hoppas på undersökning 

Ulf hoppas nu, genom att gå ut med sin historia offentligt, att polisen ska lägga mer energi på att kika på hans tips. 

– De har ju inte löst mordet än så jag tycker det är värt att fortsätta. Det fanns massa andra spår till en början men som inte var lösningen på mordet. Utredningen sköttes ju tydligen av fel personer inledningsvis, säger Ulf. 

Var det Palmes mördare du såg? 

– Jag vet inte. Men händelsen är märklig. Vad för människa gör något sådant den tiden på dagen? 

Läs också:

Expert på mordet: “Uppgifterna är slående”

Palmegruppens tystnad väcker hopp

Spåren som leder till Tyskland

Palmeförfattare: ”Uppgiften fick mig att studsa till”

Sveriges statsminister Olof Palme mördades på öppen gata 1986. Foto: Olof Palmes Internationella Center
När polisen publicerade en fantombild på mördaren
reagerade vittnet Ulf Hallberg. Foto: Pressbild

Arboga
04:00 | 27 februari 2019

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-