Sportkrönika
16:16 | 9 september 2022

Prestigefyllt men betydelselöst derby på Köpings IP

David Eriksson skriver om lördagens möte mellan Köping FF och Arboga Södra.

Foto: David Eriksson/arkiv

I morgon vankas det returderby i division 3 Västra Svealand när Köping FF och Arboga Södra gör upp på Köpings IP. Vårens möte inför 342 åskådare på Ekbacken slutade 2–0 till KFF efter mål från William Björnsson och Viktor Nilsson.

Nu, tre och en halv månad senare, går säsongen mot sitt slut och tabellen börjar närma sig sin slutgiltiga form. Av den kan vi utläsa att Köping står på 33 inspelade poäng efter 18 av 22 omgångar och ligger på en sjätteplats. Arboga i sin tur är jumbo med endast fem inspelade poäng.

För Köpings del ska mycket klaffa om laget ska kunna bland sig i den absoluta toppstriden, men samtidigt har de god marginal ner till nedflyttnings- och kvalplatsstriden. KFF kan med andra ord spela av resten av säsongen i lugn och ro. Södra i sin tur måste hoppas på ett mirakel för att ens nå den negativa kvalplatsen. Allt talar för spel i division 4 nästa säsong.

Foto: David Eriksson/arkiv

Så ser förutsättningarna ut inför lördagens batalj, men även om det på pappret kanske ser ut som en betydelselös match så tror jag att det inte kommer ha någon betydelse på planen. På Ekbacken var det lite smågrinigt stundtals och båda lagen ville vinna varje närkamp till varje pris. Vi kan nog räkna med mer sådant i morgon.

”Ett derby är ett derby och där kan allt hända”. Den gamla floskeln har vi hört tusentals gånger, men det finns en anledning till att den dyker upp gång på gång. Oavsett hur taktiskt drillade lagen är så spelar känslor in extra mycket när du möter de lokala rivalerna. Det brukar innebära underhållande matcher och heta situationer. Precis det tror jag publiken på Köpings IP kommer få uppleva.

En joker i derbyt kan bli Södra-tränaren Edier Frejd. På Ekbacken bytte han in sig själv i halvtid och det väckte Arboga, som för en stund såg ut att vara på väg tillbaka vid underläge 0–2. En onödig utvisning förstörde detta, men med sin tyngd och rutin kan Frejd vara nyckeln som får Södra att öppna upp det normalt så stabila och väldrillade KFF-försvaret.

Edier Frejd. Foto: David Eriksson/arkiv

Hur slutar matchen då? Ja, allt annat än en KFF-seger får ses som en skräll. Samtidigt har årets unga Arboga Södra-trupp, trots 15 förluster på 18 matcher, visat att de kan störa vilket lag som helst i serien. Mitt tips är 4–1 till Köping, men jag tror Södra kommer göra livet väldigt surt för KFF hela vägen dit. Det skulle inte förvåna mig alls om gästerna tar ledningen. I slutändan tror jag dock att KFF kommer mala ner Södra.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-
ANNONS: Test innehåll med länk
Läs allt här Magazin24