Ishockey
08:52 | 4 september 2022

Semjonovs ger sig ut på ett helt nytt äventyr – i Skottland

IFK Arboga-produkten om beslutet att spela för Dundee Stars i den brittiska proffsligan Elite Ice Hockey League: ”Hoppas ta nästa kliv i karriären”.

Roman Semjonovs har, utöver en säsong i Danmark, spelat i Sverige under sin karriär. Nu väntar ett helt ny omgivning. Foto: Björn Blomgren/arkiv

När ishockeyspelare blir utlandsproffs är det oftast Nordamerika eller någonstans i Europa (exempelvis Tyskland, Schweiz eller Tjeckien) som blir deras nya hem.

Skottland är desto mer ovanligt, men för IFK Arboga-produkten Roman Semjonovs är det nu verklighet. 28-åringen landade på den skotska östkusten förra veckan och kommer denna säsong att spela för Dundee Stars.

– Jag bor ihop med en annan svensk, Erik Näslund, som jag känner sen tidigare. Han spelade här i Skottland förra säsongen och har hjälpt mig väldigt mycket. Det har varit mycket att stå i, men det har fungerat bra, säger Roman Semjonovs till Magazin24.

Hur kom det sig att du hamnade i Skottland? 

– Det har varit svenskar i den här ligan förut och när jag inte förlängt med Troja-Ljungby efter förra säsongen så började jag kika utomlands. Jag hade hört bra rykten om den här ligan så jag pratade med en kompis som spelat här tidigare och sen blev det bara av. Svårare än så var det inte.

Roman fortsätter:

– Det är jäkligt bra ishockey här, väldigt skön stämning i laget och väldigt bra överlag. Över förväntan faktiskt.

Vid sidan av ishockeyn så har klubben ordnat med en bil som Semjonovs har tillgång till, men att köra bil i Skottland är som bekant lite annorlunda mot här hemma i Sverige.

– Jag har kört en gång och det var… nervöst, säger Roman med ett skratt.

– Allt blir tvärtom. Bara när man går till bilen så är man ju van att gå till vänster där förardörren är normalt sätt. Det kommer nog ta ett tag att vänja sig vid, men ge mig någon vecka till så löser jag det.

Kuststaden Dundee i östra Skottland, Romans nya hem. Foto: Pixabay

Kommande säsong kommer Semjonovs att spela i  den brittiska proffsligan Elite Ice Hockey League (EIHL). Den består av lag från England, Nordirland, Skottland och Wales. Enligt Semjonovs är ligan ganska förbisedd, men kvalitén på spelet är hög.

– Tempot är inte sämre än HockeyAllsvenskan. Jag tycker kvalitén och framförallt tempot har varit överraskande bra i de två träningsmatcher jag spelat hittills. Båda var mot Belfast Giants och de ska ju spela Champions Hockey League.

Semjonovs nya klubb Dundee Stars slutade sjua i grundserien förra säsongen. I år tippas de sluta i samma region av tabellen.

– Det är tio lag i serien och vi är tippade mellan sexa till åtta. Vi får se hur det går. Mycket i den här ligan handlar om de ekonomiska resurserna i klubbarna. Det finns tre lag som betalar dubbla löner mot vad lagen i de nedre skicken gör. Så det är lite skillnad.

Var den ekonomiska aspekten en av anledningarna till att du valde spel i Skottland? 

– Både och. Det är klart jag tjänar mer här än i Sverige, men samtidigt är det här en väldigt rolig utmaning.

Vilken roll kommer du att få i Dundee Stars?

– En offensiv roll. Det är lite annorlunda upplägg i de mindre klubbarna där det oftast spelas på tre kedjor. Klubbarna får ha max tolv importer i matchtruppen och som en av importerna så kommer jag få en ledande roll med mycket istid. Tanken är att jag ska utnyttja mina offensiva kvalitéer och bidra med poäng. Klubben tror på mig och det känns bra.

Roman Semjonovs kontrakt med Dundee Stars sträcker sig över kommande säsong. Vad som händer efter det återstår att se.

– Jag hade lite strul med speltid, skador, sjukdomar och lite sånt förra säsongen. Nu vill jag hitta tillbaka till den hockeyspelare jag är. Få producera poäng, spela mycket och vara en ledande spelare i laget. Sen hoppas jag ta nästa kliv i karriären och kanske ta mig vidare till en annan klubb i Europa. Vi får se vad det landar i efter säsongen, avslutar Roman Semjonovs.

Tänk på: håll dig till ämnet, håll god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-