Nyheter
06:50 | 27 februari 2019

Spåren som leder till Tyskland

I närheten till mordplatsen sågs en man prata tyska i en walkie-talkie. En annan uppgift är att tre män från Sydafrika låg bakom mordet och körde då en tyskregistrerad bil.

På Sveavägen i Stockholm finns idag en minnesplatta på platsen där Olof Palme mördades. I mordutredningen finns flera kopplingar till dåvarande Västtyskland. Foto: Peter Asp

Enligt ett vittnesmål från 1986 syntes en man prata i en walkie-talkie minuterna efter att mordet genomfördes. Enligt det anonyma vittnesmålet, som inkom till Palmegruppen sex dagar efter mordet, skulle mannen ha fört att hetsigt samtal.

Ett av orden som mannen upprepade var das auto, vilket betyder bil på tyska. Detta spår undersöktes av Palmegruppen senast 2015.

– Alla uppgifterna om walkie-talkies är intressanta och det är idag en uppfattning som tycks vara förankrad i Palmegruppen. Det är anmärkningsvärt att han står där med walkie-talkie. Det kan även vara så att han pratade schweizertyska eller afrikaans. Det kan ju också vara någon form av kodspråk de använde sig av, säger Palmeexperten Gunnar Wall.

Spår till Sydafrika

Ett av spåren som tas upp av granskningskommissionens rapport är kopplat till Sydafrika. De inblandade hade koppling till den sydafrikanska militära säkerhetstjänsten och apartheidregimen.

De såg Olof Palme som en huvudfiende eftersom han tog stark ställning mot apartheidsystemet. Attentatet skulle ha planerats av den sydafrikanske spionen Craig Williamsson. Enligt vad två journalister på Svenska Dagbladet erfar i ett artikelutkast från 1987 skulle tre män från Sydafrika varit på plats för att genomföra mordet. Gunnar Wall menar att spåret till Sydafrika är inte är taget ur luften.

– Med tanke på de allvarliga konflikterna mellan regimen och Palme så har man ju motivet. De visste att de löpte en allvarlig risk att falla ihop. Palme stod i särklass i sitt motstånd bland ledarna i väst, säger Wall.

Enligt Wall hade den sydafrikanska regimen både resurser och erfarenhet att utföra liknande operationer.

– De hade en verksamhet som sysslade med mord, det var inget ovanligt. Det som kanvara ovanligt är om de tog det unika steget att mörda en högt uppsatt politiker i väst. Det är något utöver det som gjorts tidigare, säger Wall.

Körde tyskregistrerad bil

Enligt en källa till Svenska Dagbladet skulle trion ha befunnit sig i Sverige vid tiden för mordet. De ska då ha bott i bilen i skogen för att undvika att bli registrerade som hotellgäster. Bilen skulle de ha införskaffat med hjälp av en västtysk bilhandlare i München och den skulle således vara tyskregistrerad. Efter att de genomfört mordet ska trion ha flytt västerut.

– Det står i betänkandet att de flydde västerut och då känns ju som Norge ligger nära till hands. Då ligger Arboga åt rätt håll, säger Wall.

Det som talar emot ett samband är att den bil som omnämns i utredningen hade ett utbyggt sovutrymme. Något som Hallberg inte kunde bekräfta i sin vittnesuppgift.

Tyska terrorister

Ett av spåren som Palmegruppen har arbetat med är kopplingar till RAF, Röda arméfraktionen. Den vänsterextrema terrorgruppen var aktiv från 1970 till 1998 och genomförde ett antal terrordåd med dödlig utgång. Motivet skulle kunna vara hämnd för utlämnandet av de tyska terrorister som genomförde ockupationen av Västtysklands ambassad i Stockholm 1975.

Natten efter mordet blev en tjänsteman vid Sveriges ambassad i Bonn uppringd av en man som bröt på tyska och meddelade “Detta är RAF – vi har skjutit er statsminister”. Att RAF skulle ligga bakom tror dock inte Wall.

– Samtalet kom väldigt tidigt och det följdes inte upp med något annat. En organisation av det slaget ägnar sig av våldsdåd för att få cred för det. De lämnade i regel långa och detaljerade redogörelser efter sig, säger Wall.

Han menar även att mer information skulle ha kommit ut i efterhand.

– RAF existerar inte längre, folk har åkt fast och trots att så många år har gått så har det inte kommit fram något. Samtalet till tjänstemannen kanske kom från någon som var ute att för missleda och som kanske var inblandad själv, det är inte omöjligt.

Läs också:
Palmevapnet kan ha dumpats i Hjälmaren

Expert på mordet: ”Uppgifterna är slående”

Palmegruppens tystnad väcker hopp

Palmeförfattare: ”Uppgiften fick mig att studsa till”

Innan mordet besökte Olof Palme biografen Grand i Stockholm, där han såg filmen ”Bröderna Mozart” tillsammans med sin fru Lisbeth. Foto: Peter Asp
Olof Palme är begravd vid Adolf Fredriks kyrka i Stockholm. På gravstenen syns den före detta statsministerns signatur. Foto: Peter Asp

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-