Insänt
11:36 | 23 november 2020

Studiecirkel på distans

SPF Seniorerna Aktiv i Arboga har provat att släktforska digitalt.

Foto: Bengt Svensson

Under våren startade vi en studiecirkel i släktforskning. Som ni alla vet så blev vi påverkade av ett virus under mars vilket gjorde att vi blev tvungna att avbryta.

Vi hann bara med att träffas några få gånger och för de flesta deltagarna så hade man inte kommit så långt i sitt ”lärande”.

Det fanns väl en del förhoppningar om att vi skulle kunna bli av med ”eländet” under sommaren och kunna återuppta verksamheten igen under hösten. Som ni alla vet så blev det inte så och det ser också ut som att det kan fortsätta att drabba oss ett bra tag till.

Hur göra?

Många av oss har ju ganska gott om tid nu när det sociala umgänget är eller bör vara stark begränsat. Det kan ju då vara trevligt att ha något intressant att syssla med förutom de vardagliga sysslorna.

Som jag säger till deltagarna: ”Släktforskning är vanebildande och tidsödande.”

Under våren dök det upp en hel del diskussioner om detta med distansundervisning och Digitalgruppen tog upp frågan för att se om det kunde vara något bland annat för våra studiecirklar.

Eftersom jag dels är med i Digitalgruppen och dels brukar hålla i studiecirklar i släktforskning så tyckte jag att det kunde vara intressant att prova. Tror att det borde kunna fungera bra att via videomöte på datorn träffas. Det finns då även möjlighet att visa olika formar av underlag som vi annars brukar ta del av via projektor på en filmduk.

Sagt och gjort. Jag kontaktade de som varit med under våren och några stycken nappade på detta. Då var vi klara att försöka komma igång.

Vi använder oss av programmet/funktionen Skyoe. Det var lite pyssel i början att komma igång och få med alla på banan men i slutat av september lyckades vi.

Vi hade inledningsvis några träffar men då var vi inte tre närvarande utan det var bara jag och en ytterligare. Då kunde vi fokusera på att få igång det hela för just den personen.

En av deltagarna hade inte inledningsvis en helt fungerande videokamera med mikrofon men såg och hörde det som skickades ut. Detta fungerar hjälpligt och vid akuta frågor skickade personen ett chattmeddelande.

Vi har hitintills formellt haft sex sammankomster som kan räknas in som studiecirkel men som sagt ett antal fler med bara två deltagare.

Normalt, det vill säga då vi är i lokal, träffas vi mellan 9 och 12 och det räknar vi som fyra lektionstimmar. Via Skype träffas vi mellan 13 och 15.15/15.30 och kan då räkna det som tre lektionstimmar.

Vi konstaterade att det blir ganska jobbigt att hålla på i drygt tre timmar, det är lite annorlunda än att träffas rent fysiskt i en lokal.

Då mycket av genomgångar är att titta på och studera underlag via datorn som normalt jag visar via projektor på duk så frågade vi oss hur detta kommer att fungera.

Jag använder funktionen att dela skärmen i Skype så att de övriga kan se vad jag har på min skärm.

Där kan jag visa det som jag tidigare visade via projektor.

Jag kan också enkelt förstora och peka med musen och det verkar som att deltagarna kan se och följa detta lite bättre än via duk på väggen.

Min uppfattning är att detta fungerar bra kanske till och med bättre än vid samling i lokal.

Men – den fysiska träffen i lokal ger dels möjlighet att spontant ta upp egna frågor och det blir även utrymme för gemensam fikapaus.

Eftersom det hela är en form av videomöte och alla nu har videokameror kopplade till sina datorer så finns det utöver möjligheterna att både se varandra och visa bilder för varandra
även inbyggt en funktion där man kan få en gemensam bild över deltagarna.

Bengt Svensson

Foto: Inger Kåberg Johansson

Från löpet

Dagens lunch

Grattisannonser

Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-