DEBATT
15:33 | 3 september 2023

Svar från oppositionen angående styret i Arboga

När argumenten tryter kommer lögnerna fram.

Foto: Henrik Hansson

När SD, M, L och KDs representanter inte bara vinklar sanningen utan helt väljer att frångå den, då måste vi i oppositionen säga stopp och gå till botten med saker och ting.

Först ut så vill styret påstå att det skulle vara oförenligt med kommunallagen att använda pengar från tidigare år. Detta har både finansministern, civilministern och SKR gått ut och sagt att så är det inte.

Vidare så försöker man med rökridåer när de pratar om att resultatet måste återställas och att det skjuter problemen på framtida generationer. Det kan bara finnas två orsaker till att SD, M, L och KD kommer med dessa påståenden. De har helt enkelt inte ens läst oppositionens budget eller så försöker de medvetet föra alla andra bakom ljuset.

S, V och MPs budget återställer balanskravet redan år två.

Det som den första insändaren handlade om, att de politiska partierna skulle förklara sina ståndpunkter och prioriteringar, det lyser med sin frånvaro. Istället försöker de styrande åla sig ur situationen med ” här får vi hitta en lösning i dialog” eller ord som ”glädjesiffror”.

Vi, den samlade oppositionen, frågar ytterligare en gång. Vad är era prioriteringar i denna budget? Vad vill ni förbättra med Arboga och vad är ni villiga att offra för att få eran budget att gå ihop?

Vi har tydligt markerat att vi inte ser någon som helst möjlighet för verksamheten att klara 2024 med er budget. Den kommer leda till stora nedskärningar och personaluppsägningar. Den kommer leda till att skolmaten försämras och att elevresurser minskas. Den kommer leda till sämre hemtjänst och den kommer leda till att kultur och föreningslivet i Arboga får sämre stöd.

Vi föreslog en budget som tog höjd för detta. En budget som tog från tidigare års goda resultat för att rida ut stormen. Precis som 47% av Sveriges kommuner och 17 av 21 regioner. Det vägrade ni att göra, så återigen, vad blir priser för er budget och hur högt pris är ni redo att betala?

Sedan 2015 har Arboga kommunkoncern gjort överskott på 334 miljoner kronor.

334 miljoner kronor!

Att ni återigen inte håller er till sanningen utan envisas med rökridåer om att ”pengarna inte finns” är ett nytt lågvattenmärke. Precis som i debatten i kommunfullmäktige försöker man befästa denna vridning av verkligheten. Den gången var det Håkan Tomasson, denna gång var det de lokala tidöpartiernas gruppledare.

Arbogas problem är att det politiska styret, bestående av SD, M, L och KD, inte styr mot bättre verksamhet, utan enbart mot billigare verksamhet.

Andreas Silversten (S)
Carina Björndahl (MP)
Eva Aldén Luthman (V)

Kommentera artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-
GRATISTIDNINGARNA

Magazin24 – Årets lokala insats 2023

Magazin24 – Årets gräv/artikelserie 2023

Magazin24 – Årets lokalsajt 2020