Motorsport
06:02 | 14 maj 2023

Tuff säsongstart för Noel Eliasson i nya serien

SMK Arboga-föraren har fått ge sig i semifinalen i två raka tävlingar.

SMK Arbogas Noel Eliasson har fått känna på större konkurrens och svårare tävlingar under inledningen på säsongen. Foto: Noel Eliasson Motorsport

Till säsongen 2023 klev SMK Arbogas Noel Eliasson upp en klass vilket innebär att han numera tävlar i RallyX Nordic.

Två tävlingar in (premiären i Danmark och andra deltävlingen i Tierp) så har 19-åringen nu fått ett bra grepp på konkurrensen och de nya förutsättningarna. Han är dock inte nöjd med resultaten hittills.

– Väldigt lärorikt men extremt tufft också, säger Eliasson om säsongsstarten. Mycket nytt att lära sig både körmässigt och kring formatet på tävlandet. Från att tävla om placering i heatet till att köra på tid blir en ganska stor omväxling. Utöver det har det gått lite halvknackigt. I Danmark hade vi lite sämre fart på grund av orutin och så vidare, därav räckte inte det längre än till semifinal.

– Till Tierp den gångna helgen var farten betydligt bättre efter en del testande. Plötsligt var vi med i topp fem och slogs om bästa tid. Men istället var det lite tekniska bekymmer som satte käppar i hjulen både på lördagens och söndagens tävling. I lördagens semifinal bromsade jag på mig in i startkurvan, klippte en däcktrave på insidan och fick bryta. På söndagen hade vi fått till lite mer fart ändå och hade ambitioner på finalplats, trots att vi fick bryta första kvalet på grund av en trasig hjulupphängning, säger Noel vidare.

– Men efter en bra start fick jag en bil i baken, snurrade och tappade chanserna till avancemang. Trots det är vi nöjda med helgen. Bortser man från det tekniska så är vi med i toppen och slåss vilket känns bra. Surt bara att inte få till nå resultat av det.

Märks det att konkurrensen och förutsättningarna är tuffare den här säsongen?

– Betydligt. Nu är det 30 stycken i klassen och mer eller mindre kan alla vinna tävlingar. Så det gäller att verkligen vara med från start. Att bryta ett heat blir ganska kostsamt i slutändan eftersom alla är så lika i fart. Det är svårare att göra något om man till exempel startar längst bak i en semifinal.

Noel Eliasson. Foto: Noel Eliasson Motorsport
Noel Eliasson.

Utöver att tävla i en ny internationell serie så kör Eliasson i en ny cart denna säsong. En omställning som har tagit tid.

– Nu börjar man komma in i det. Jag kan börja pressa riktigt hårt och göra de här små justeringarna som gör att man kan åka lite fortare. Men det gäller att hitta de där sista också och det gör man inte över ett varv. Jag börjar som sagt komma in i det bra, men desto fler varv desto bättre känner man bilen och kan köra fortare. Det finns fortfarande utvecklingspotential.

Har resandet och allt runtomkring själva tävlandet påverkat resultaten hittills?

– Inte direkt. Visst, det är lång väg till tävlingarna men det är mer eller mindre lika för alla. Man hittar på saker att göra på vägen ned och kan slappna av lite för att ladda upp inför helgen. Så nej, det har inte påverkat. Sen har de varit ögon på en inför och ett litet medialt intresse, men det är något man får bortse från. Vi måste lära oss detta och bygga oss in det för att kunna ge det en ärlig chans på riktigt.

– Känslan är god trots att resultaten inte visar något direkt. Från Tierp hade jag en mycket bättre känsla än vad jag hade hem från Danmark där farten fattades.

Här näst för Noel Eliasson och hans team så väntar deltävling tre som avgörs i Finland helgen 27/28 maj. Fram tills dess väntar service, reparation, tester – och förberedelser inför studenten.

– Vi ska fortsätta med det vi har gjort, lägga timmarna i verkstan och förbereda så mycket som möjligt inför kommande tävling. Jag ska även försöka träna en del, testa för att få in mer varv i kroppen och kunna åka lite fortare. Jag ska även kolla lite repriser från den gångna helgen, försöka se vad man kan förbättra och vad man kan ta med sig. Där emellan ska jag göra klart skolan då studenten stundar om en månad, säger Noel.

Tänk på: håll dig till ämnet, håll god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-