Köping
08:57 | 3 april 2024

Bröt sig in hos och rånade ensamt offer – trio döms

En av rånarna får fyra år och nio månaders fängelse.

Foto: Tommy Hvitfeldt

Tre män (en 19-åring, en 17-åring och en 16-åring) döms av Västmanlands tingsrätt för deras roller i ett våldsamt rån som inträffade i Köping i början av december förra året. Männen döms även att betala 93 679 kronor i skadestånd till rånoffret. Domen meddelades i torsdags förra veckan.

19-åringen, som är skriven på en adress i Stockholm, döms till fyra år och nio månaders fängelse för rån, grovt olaga tvång, grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel (stöld av bil), grovt vapenbrott, olaga frihetsberövande och ringa narkotikabrott.

17-åringen, skriven i Köping, döms till tio månaders sluten ungdomsvård för rån, grovt olaga tvång, grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel och olaga frihetsberövande.

16-åringen, också han skriven i Köping, döms i sin tur till åtta månaders sluten ungdomsvård för rån, bedrägeri, förgripelse mot tjänsteman, grovt olaga tvång, grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel, hot mot tjänsteman vid två tillfällen, olaga frihetsberövande och ringa narkotikabrott.

Rånet som ligger bakom en stor del av domarna mot de tre männen inträffade alltså i en lägenhet i Köping tidigt i december 2023. Dagen efter rånet anmälde offret händelsen till polisen. Offret berättade då att denne hade rånats i sitt hem av tre maskerade män som tvingat sig in, gett honom slag i ansiktet och bundit honom i en stol med tejp. Rånarna tvingade sen till sig dator, TV, mobiltelefon, bilnycklar med mera till ett värde om mellan 60 000-70 000 kronor. Allt detta skedde dessutom under hot om våld, både mot offret men även dennes familj. Rånarna ska även ha tagit offrets bankkort, och använt det till uttag av pengar, samt tvingat till sig koden till Bank-ID.

Bland bevisningen mot de tre dömda männen finns bland annat DNA-spår från lägenheten, GPS-positioner på mobiltelefoner, övervakningsbilder samt att offrets bilnyckel hittades hemma hos en av rånarna.

19-åringen döms för en rad brott utöver rånet, bland annat grovt vapenbrott. Detta efter att polis hittade ett 3D-printat och fullt funktionellt vapen i en lokal i Köping som 19-åringen hyrde i andra hand. Det ska ha rört sig om en halvautomatisk kulsprutepistol i kaliber 9 millimeter med tillhörande ljuddämpare och magasin innehållandes fem skarpa patroner i kaliber 9 millimeter.

Angående 19-åringens påföljd på fyra år och nio månaders fängelse så skriver Västmanlands tingsrätt följande:

”NN (19-åringen) döms nu för grovt vapenbrott, rån, olaga frihetsberövande, grovt olaga tvång, grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel och ringa narkotikabrott. Det sammanlagda straffvärdet för brotten uppgår till fängelse fem år. Med hänsyn till brottens straffvärde och art blir annan påföljd än fängelse inte aktuell. Eftersom NN var över 18 år vid brotten kan han inte tillgodoräknas någon ungdomsreduktion för det grova vapenbrottet, rånet eller det olaga frihetsberövandet. Efter hänsyn till hans ålder såvitt avser övriga brott uppgår straffmätningsvärdet för honom till fängelse fyra år och nio månader”, skriver tingsrätten.

Utöver de tre männen som var inblandade i rånet så döms en 31-årig man från Köping till villkorlig dom och 2 000 kronor i böter för penningtvättsbrott. Han ska ha tagit emot pengar från rånet och sen tagit ut detta vid en bankomat.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-