KÖPING
15:00 | 26 oktober 2024

Deras samarbete leder till mindre utsläpp av kvicksilver

Tandläkaren Per Matsson tog hjälp av företag i Göteborg för att ta fram den nya metoden.

Johan Björkquist, vd på företaget Atium, och Per Matsson, miljö- och kemikalieansvarig samt senior tandläkare vid Folktandvården i Köping. Foto: David Eriksson

I början av september tilldelades Per Matsson (tandläkare, senior rådgivare och ansvarig för miljö och kemikalier vid Folktandvården i Köping) Region Västmanlands miljöpris för 2024. Priset delas ut till medarbetare eller verksamhet som aktivt genomfört miljö- och klimatförbättrande åtgärder.

Matsson prisades för sitt arbete med att minska utsläppet av kvicksilver i avloppsvattnet. Ett arbete som har skett vid kliniken på Glasgatan i Köping.

– Jag har varit tandläkare i 42 år och är väl medveten om kvicksilvret som har använts  i tandvården, men då handlade det inte om utsläppen utan det har kommit senare när jag blev chef och fick rapporter om hur mycket kvicksilver som tagits om hand. Kvicksilver är ett ämne man inte bara lägger på hög. Det måste hanteras på ett korrekt sätt, säger Jan.

Den nya reningsmetoden gör att mer kvicksilver kan avskiljas från vattnet som sugs upp från patientens mun vid en behandling. Kvicksilvret finns bland annat i så kallade amalgamfyllningar samt som avlagringar i utrustning och rördragningar.

Tidigare renades sugvattnet genom sedimentering där tyngre partiklar sjunker till bottnen. Den nya tekniken använder centrifugering som ett andra steg i reningsprocessen. I det tredje steget används sen en elektrokemisk avskiljning som tagits fram av företaget Atium från Göteborg.

– Vår maskin bygger på en elektrokemisk process som selektivt fångar upp de vattenlösta kvicksilverjonerna genom att binda in det i legering med elektromateruial. Det fungerar som en magnet som specifikt suger åt sig kvicksilver, säger Johan Björkquist, vd på Atium.

Den elektrokemiska avskiljaren som fångar upp kvicksilvret. Foto: David Eriksson

Atiums elektrokemiska avskiljning har testats på kliniken i Köping under nästan ett års tid samt på tre andra kliniker runt om i Sverige. Under den tiden har 20 miljoner mikrogram kvicksilver fångats upp. Kvicksilver som annars hade följt med avloppsvattnet till reningsverket och vidare ut i naturen. Gränsvärdet för dricksvatten i EU är 1 mikrogram/liter.

– Vi har fått det svart på vitt att metoden fungerar och gör signifikant nytta. Det här har testats på fyra olika kliniker i Sverige och gjort skillnad. I sammanhanget är det stora mängder kvicksilver som fångats upp och tagits hand om i stället för att släppas ut, säger Johan.

Kvicksilvret som fångas upp mäts i mikrogram per liter, en miljondels gram. Extremt små mängder. Gällande just kvicksilver så kan dock en väldigt liten mängd göra stor skada.

– Kvicksilver är giftigt. Hos oss människor kan det göra skada på hjärnan och nervsystemets utveckling vilket kan göra stor skada hos framförallt gravida och barn.

Både Per Matsson och Johan Björkquist hoppas att lösningen som har testats på bland annat kliniken i Köping ska bli något som betydligt fler tandvårdskliniker använder i framtiden.

– Vi känner att vi är något bra på spåren. Här i Köping ska vi fortsätta med metoden. Jag hoppas att vi ska kunna börja komplettera våra anläggningar på fler kliniker här i Västmanland, säger Jan Matsson.

– Det är väldigt kul att utveckla en produkt som folk efterfrågar. Både privata och statliga kliniker har bra miljöpolicys och vill göra rätt för sig. Det är väldigt kul att se.  Vi siktar på att kunna lansera vår produkt under nästa år och komma ut med första produktserien i början av 2025. På så vis kan vi erbjuda fler kliniker att hoppa på det här tåget, säger Johan.

Kommentera artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-
GRATISTIDNINGARNA

Magazin24 – Årets lokala insats 2023

Magazin24 – Årets gräv/artikelserie 2023

Magazin24 – Årets lokalsajt 2020