Köping
17:53 | 13 juli 2021

Försökte köra på polis – nu döms en man i 45-årsåldern till fängelse

Kraschade in i träd efter en lång biljakt.

Foto: Patrik Svedberg

En man i 45-årsåldern hemmahörande i Köpings kommun har dömts till ett år och fyra månaders fängelse för försök till grov misshandel, olovligt brukande, grov vårdslöshet i trafik och grov olovlig körning. Det meddelade Västmanlands tingsrätt under tisdagen.

Det var natten till den 20 juni i år som polisen skulle stoppa en bil vid en hastighetskontroll i Fagersta. En polisman signalerade till föraren att stanna, men i stället för att göra det så ökade föraren farten. Polismannen var nära att bli påkörd, men lyckades hoppa ner i ett dike och undvek att bli träffad. Västmanlands tingsrätt skriver så här om incidenten:

”Att köra mot en polisman på detta sätt är livsfarligt och
hade, om inte NN (polismannen) hade flyttat sig, kunnat leda till svår kroppsskada. Genom sitt handlande visade NN (föraren) särskild hänsynslöshet. Gärningen är därför att bedöma som försök till grov misshandel”.

Föraren fortsatte sedan att köra i hög fart genom olika platser i Fagersta i ett försök att komma undan poliserna som jagade honom. Färden gick bland annat på cykel- och gångbanor. Jakten tog till sist slut när den flyende bilen först körde in i en passerande bil för att sen krocka med ett träd.

Utöver den nu dömde mannen fanns en till person i den flyende bilen. Den dömde mannen har hävdat att var det hans kompis som körde bilen förbi poliskontrollen och att de sen bytte plats innan bildfärden tog slut. Tingsrätten bedömde detta som en efterhandskonstruktion.

Mannen i 45-årsåldern förekommer sedan tidigare under 80 avsnitt i belastningsregistret de senaste 20 åren och var vid de brott han nu döms för villkorligt frigiven från ett tidigare fängelsestraff. Nu döms han alltså till ett år och fyra månaders fängelse. Han kommer även vara fortsatt häktad i avvaktan på att straffet avtjänas.

”Tingsrätten har nu funnit NN övertygad om en rad brott med ett
sammantaget högt straffvärde. Högst straffvärde har givetvis försöket till grov misshandel, men även den grova vårdslösheten i trafik har ett ansenligt straffvärde med hänsyn till körningens längd och den stora mängd farliga situationer som uppkom under den”, skriver Västmanland tingsrätt i domen.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-