KRÖNIKA
18:00 | 18 november 2022

Fyra förlorade år

Kallberg om relationen Köpings kommun, näringsliv och politiken.

Svenskt Näringsliv gör varje år en stor undersökning där man jämför hur företagsvänliga Sveriges kommuner är. När det gäller totalen av alla mätta faktorer hamnar Köping på 286:e plats. Bara fyra kommuner i landet har sämre företagsklimat, enligt Svenskt Näringsliv. Kungsör hamnade på 35:e plats.

På delfrågan om hur dialogen mellan befattningshavare i kommunen och företagen fungerade hamnar Köping på 281 plats av 290 kommunen – det finns bara nio kommuner som är sämre i hela landet. Värt att jämföra är att Kungsör hamnar på 4:e plats av 290 kommuner.

Detta är givetvis inte en exakt vetenskap men det är en klar indikation om man hamnar bland de tio sämsta av 290 kommuner. Det går inte att förklara bort.

Samtalet mellan Köpings kommun och näringslivet fungerar inte och har inte gjort det på ett bra tag. Köping rankades av Företagsklimat år 2013 142:a och har sedan dess bara fortsatt sjunka neråt med i år 107 Köpingsföretag som besvarat enkäten.

Den enda ljuspunkten är väg, tåg och flygförbindelser, över vilket Köpings kommun inte har något inflytande, och tur är nog det, för där hamnar Köping högt upp i tabellen.

Så läget i Sverige är den enda ljuspunkten och vi får tacka de insiktsfulla entreprenörerna på 600-talet som slog sig ner vid Ströbohög för att idka handel.

Det är starten. Sedan kom det som skulle bli Köpings stora mekaniska industri på 1860-talet som ett resultat av järnvägen. Transporter och kommunikationer lyfte Köpings ranking i Företagsklimat så att man slapp bli sämre än Pajala dit det tar åtta dygn med Swebus att ta sig till.

I Pajala är till och med radionyheterna ett dygn gamla. Köpings dåliga företagsklimat är ett problem för kommunens långsiktiga utveckling.

Nu är det inte bara Köping som rankas lågt utan även Surahammar men det är inget försvar eftersom logiken är ungefär som om vi bägge två har kolera är vi friskare än andra. Det fungerar inte. Det är bara tragik i två skilda dramauppsättningar. Det är inte bra.

Varför är företagsklimatet viktigt?

Ur företagen kommer en stor del av kommunens skatteunderlag, vilket gör att kommunen har råd att göra saker och erbjuda kommunal service. Företagsklimatet påverkar arbetslöshet och sysselsättning, som påverkar allt från folks köpkraft att kosta på sig en plankstek med två stadiga starköl en fredagkväll till oro, stress och mental hälsa, eftersom alla är beroende av en utkomst och förmåga att understödja sitt liv.

Varför berättar jag detta för dig som ett utdraget grekiskt tragiskt drama från antiken med bara elände? Därför att det är ett utdraget tragiskt drama med bara elände. Och många hade viljat se förändring.

Då lanserade att frälsningens tid är här – och att nu skulle det bli väckelse i Köping och en ny tid med företagsvänlighet, lyhördhet från kommunen och stor glädje bland företagare, allmoge och oss andra som bara felparkerar och är i vägen.

Kristdemokraterna skulle gå i bräschen för den genomgripande förändring och få Köping att återta den centralplats i Mälardalens handel och företagande som den en gång hade. Kristdemokraterna i Köping gick till val på att driva radikal förändring från det faktum att Köping är en av Mellan-Sveriges lägst rankade kommuner när det gäller företagsklimat.

 … logiken är ungefär som om vi bägge två har kolera är vi friskare än andra

Inget annat parti har så hårt drivit företagarklimat som främsta fråga för att få ett maktskifte i Köpings kommun, vilket skapade en koalition med bland annat Moderaterna som skulle sjösätta ett alternativ.

Därför blir det ett monumentalt antiklimax när Lars-Axel Nordell, ledare för Kristdemokraterna i Köping, väljer att bli stödhjul åt en allt svagare socialdemokrati och som inte orkat anpassa sig till att vi lever på 2020-talet. Vilken överger den koalition han själv skapat.

Det är som Branting efter införandet av allmän rösträtt skulle sagt – nääää – vi skiter nog i allmän rösträtt och låter Riddarhuset bestämma! Där ligger tragiken.

Alla de väljare som trodde att de hade någon som lyssnade i Kristdemokraterna fick se sin röst konverterade till spelpjäser i ett egoistiskt positionsförflyttande. Vi vet alla att det k-märkta kommunalrådets ande styr socialdemokratin i Köping och inget sker utan att passerat igenom det filtret – och den presenterade (S) partiföreträdaren är enbart någon som måste gå upp och gå till jobbet och sitta på tradiga möten.

Det gör att det blir ingen förändring och då fortsätter Köping sin kräftgång eftersom den finns inte utrymme för några nya tankar eller idéer, det har det k-märkta kommunalrådet redan tänkt så den platsen är upptagen.

Det är inget roligt, framåtskridande eller gynnsamt som kommer med detta. Lars-Axel Nordell må tro att han kan förändra och påverka (S) i Köping att bli framåttänkande, öppna till nya idéer och bli ett verktyg för anpassning till en föränderlig värld.

Att han företräder nytänkandets hednamission men i slutändan blir han bara ett politiskt stödhjul.

Det blir fyra förlorade år utan förändring i en föränderlig värld som påkallar anpassning och smidighet. Vilket är enbart en förlust.


Det här är en krönika. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-
ANNONS: Test innehåll med länk
Läs allt här Magazin24