Motion
17:58 | 22 april 2023

Hittaut tillbaka för tredje gången – som kan bli den sista

Under 2023 kommer deltagare att ha 16 fler checkpoints att hitta – på nya platser i Västra Mälardalen.

I år kommer det att finnas checkpoints på flera nya platser i Västra Mälardalen, vilket glädjer Köping-Kolsva Orienteringsklubbs kassör Mats Landqvist och styrelseledamoten Kenneth Larsson. Foto: David Eriksson

Konceptet Hittaut tog fart under 2018 med 35 så kallade projekt (orter) och har sedan dess ökat varje år. I fjol fanns Hittaut på 91 orter. 2023 har det i nuläget tillkommit ytterligare två orter vilket gör att totalen nu är uppe i 93 orter.

Antalet deltagare minskade 2022 jämfört med 2021 med cirka 12 000 stycken, från 112 000 till 100 000 deltagare. Totalt 2022 var det över 5 miljoner registreringar.

Så var fallet även i Köping där det var över 1 000 deltagare under 2021, jämfört med fjolårets som landade på strax under 900.

Många orter drog i gång årets Hittaut redan den 1 april. Här i Köping kommer det att starta den 29 april.

– Då kommer kartorna att släppas från klockan 09:00 med utdelning utanför Sparbanken och Lockmoragården söder om Kungsör. Därefter från 1 maj kommer det att komma ut i postlådorna. Kartorna är helt gratis. Så om man vill vara först ut så gäller det att finnas på plats för utdelning, säger Kenneth Larsson, styrelseledamot hos arrangörsklubben Köping-Kolsva Orienteringsklubb (KKOK).

– Att Hittaut drar igång är ett lika säkert vårtecken som att däcken ska bytas på bilen, flikar Mats Landqvist, kassör för KKOK, in med ett leende.

– I år har vi även fler kontroller som ligger inom tätbebyggt område. Det gör det lättare för de som kanske har det svårare att ta sig ut i skogen, fortsätter Mats.

Hittaut går ut på att hitta dessa så kallade ”checkpoints” av olika svårighetsgrad. Foto: David Eriksson

Som det redan hintats om tidiare så är Kungsör en av de nya orterna där placerat ut så kallade ”checkpoints”. Platsen där dessa placerats ut är i skogen öster om Lockmora.

– Detta har kunnat gå att genomföra genom att OK Tor från Torshälla låtit oss nyttja deras karta. Det är vi tacksamma för, säger Kenneth Larsson.

Utöver Lockmora så har KKOK hittat flera andra nya områden att placera ut sina checkpoints.

– En av dessa är skogen runt Fältspatsgruvan mellan Kilarna och Orsta söder om Kolsva. En av kontrollerna där sitter vid den gamla krutkällaren som är den enda kvarvarande byggnaden från den tiden fältspat bröts där. Dessa checkpoints sitter ute till den 31 augusti. Alla övriga till den 30 september, säger Larsson.

Som fortsätter:

– Även skogen söder om Odenvalla är ny för i år som är ett så kallat extrasläpp där inga checkpoints finns ute förrän efter 1 juni. 1 juli släpps ett antal i Sömstaskogen och i vad vi kallar Ållestaskogen. Sen sitter ju naturligtvis ett antal i centrala Köping och även några i Kolsva.

Totalt kommer det finnas 152 stycken checkpoints under 2023. Under 2022 fanns det 136.

– Hittaut är gratis att delta i men man kan också frivilligt swisha in en slant till klubben vilket många gör och som vi är tacksamma för, säger Mats Landqvist.

Årets upplaga av Hittaut är den tredje i ordningen. Eventuellt är de sista året som KKOK arrangerar Hittaut i Köping.

– Vi får helt enkelt vänta och se hur det blir nästa år. Vi vill också nämna att vi har haft otroligt bra kontakt med markägarna där vi sätter upp stolparna. Alla är positiva, säger Mats Landqvist.

Tänk på: håll dig till ämnet, håll god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-